crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 874320

Zbornik radova

Autori: Stroj, Andrej
Naslov: KARTE RANJIVOSTI KRŠKOG VODONOSNOG SUSTAVA – PRIMJER SLIJEVA VRANSKOG JEZERA
( VULNERABILITY MAPS OF KARST AQUIFER SYSTEMS – VRANSKO JEZERO CATCHMENT AREA CASE STUDY )
Izvornik: ZNANSTVENO STRUČNI SKUP s međunarodnim sudjelovanjem UPRAVLJANJE JEZERIMA I AKUMULACIJAMA U HRVATSKOJ - procesi, zaštita i valorizacija. Zbornik radova / Rubinić, Josip (ur.). - Zagreb : Hrvatsko društvo za zaštitu voda , 2017. 265-268 (ISBN: 978-953-96071-4-0).
Skup: UPRAVLJANJE JEZERIMA I AKUMULACIJAMA U HRVATSKOJ - procesi, zaštita i valorizacija - i OKRUGLI STOL o aktualnoj problematici Vranskog jezera kod Biograda na Moru
Mjesto i datum: Biograd na moru, 4-6. 05. 2017
Ključne riječi: krški vodonosni sustav. karta ranjivosti, Vransko jezero
( karst system, vulnerability map, Vrana lake )
Sažetak:
Zaštita krških vodonosnih sustava od zagađenja uslijed njihove ekstremne heterogenosti predstavlja vrlo slože problem. Krški sustavi sastoje se od provodnih kanala i korozijski proširenih pukotina smještenih unutar slabo propusne stijenske mase. Tok podzemne vode kroz provodne kanale je koncentriran i brz, a istovremeno difuzan i vrlo spor u okolnoj stijenskoj masi. Tradicionalno se obuhvat zona zaštite izvorišta podzemne vode određuje na temelju osrednjenih brzina toka vode u vodonosniku, te udaljenosti od izvorišta koja se štite. U slučaju krških vodonosnih sustava, unutar kojih razlike u brzini podzemnog tečenja iznose nekoliko redova veličine, udaljenost od izvorišta manje je značajna od mogućnosti brze infiltracije zagađenja u sustave provodnih krških kanala. Jedan od najčešćih pristupa rješavanju ovog problema je izrada „karte ranjivosti“ (Zwahlen, 2004). Pri izradi karte ranjivosti krških vodonosnih sustava uz udaljenost od izvorišta uzima se u obzir i niz drugih faktora kao što su debljina i značajke pokrovnih naslaga, razvijenost krških reljefnih oblika, značajke stijena, udaljenost od ponora i površinskih tokova koji u njima završavaju, dubina vadozne zone i dr. Karta ranjivosti slijeva Vranskog jezera izrađena je u mjerilu 1:100.000, te predstavlja preglednu kartu procijenjene ugroženosti jezera od različitih antropogenih utjecaja unutar njegovog slijeva (Stroj, 2012). Ova karta pruža osnovu za planiranje korištenja prostora, te ocjenu pogodnosti pojedinih područja unutar slijeva za moguće zahvate. Uslijed razmjerno velikog (nepreciznog) mjerila karte, u slučaju potrebe za pouzdanom ocjenom ranjivosti pojedinih užih lokacija, nužno je dodatno provesti njihov stručni obilazak i mikrozoniranje.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 181-1811096-3165
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Geologija
Upisao u CROSBI: Andrej Stroj (astroj@hgi-cgs.hr), 10. Svi. 2017. u 06:50 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4