crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 87447

Zbornik radova

Autori: Raboteg-Šarić, Zora; Vulić-Prtorić, Anita
Naslov: Roditeljsko ponašanje i dječji psihosocijalni razvoj
( Parental behaviour and children's psychosocial development )
Izvornik: XIII. Dani psihologije u Zadru, Sažetci radova / Sorić, Izabela (ur.). - Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet u Zadru , 2002. 57-57.
Skup: XIII. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 23.-25. 05. 2002.
Ključne riječi: teorijski modeli roditeljstva; psihosocijalni razvoj djece i adolescenata; procjena emocionalnih i bihevioralnih problema
( theoretical models of parenting; psychosocial development of children and adolescents; assessment of emotional and behavioural problems )
Sažetak:
U suvremenoj razvojnoj psihologiji i psihopatologiji razvoj djeteta promatra se kroz dinamiku djelovanja osobnih i okolinskih faktora specifičnih za kontekst u kojem dijete živi. S obzirom na veću podložnost vanjskim utjecajima poznavanje kontekstualnih uvjeta je važnije za razumijevanje ponašanja i psihopatologije u djetinjstvu i adolescenciji nego što je to u odrasloj dobi. Stoga dominantni teorijski modeli u ovom području naglašavaju integraciju, interakciju i transakciju različitih faktora u njihovom djelovanju na razvoj psihopatologije i pristup prema kojem se dijete promatra u okviru slojevitog socijalnog konteksta. Obiteljski kontekst u razvojnoj psihopatologiji promatra se s aspekta specifičnog doprinosa različitih rizičnih i zaštitnih faktora u razvoju nekog poremećaja. Pri tome se najčešće proučavaju tri aspekta obiteljskog konteksta: 1) roditeljska prilagodba, tj. postojanje različitih psiholoških problema poput depresije roditelja, zlouporabe sredstava ovisnosti, antisocijalnog ponašanja i sl. ; 2) bračni odnosi među roditeljima i 3) stilovi roditeljstva - autoritativan, autoritaran, popustljiv i zanemarujući stil. U svim dosadašnjim istraživanjima različite dimenzije ova tri aspekta pokazale su se najznačajnijim i najsnažnijim rizičnim i zaštitnim faktorima u razvoju psihopatoloških simptoma. U suvremenoj razvojnoj psihologiji i psihopatologiji danas su aktualne mnoge tzv. mini teorije ili tumačenja koja se odnose na jednu ili više komponenti specifičnog oblika ponašanja djeteta. U okviru ovog simpozija bit će prikazani različiti aspekti povezanosti roditeljskog ponašanja i psihosocijalnog razvoja djece i adolescenata (samopoimanje, internalizirani i eksternalizirani simptomi poput agresivnosti, depresivnosti i dr.). Pri tome će obilježja roditeljskog ponašanja biti razmatrana u okvirima dva modela - autorice Baumrind i Rohnerovog modela percepcije roditeljskog prihvaćanja i odbacivanja. Svaki model nudi i specifičnu metodologiju istraživanja navedenih oblika interakcije, a u tom kontekstu bit će navedeni i rezultati primjene Achenbachovog instrumentarija za procjenu problema u ponašanju djece.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 01940102, 0070012
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Sociologija,Psihologija  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4