crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 874580

Zbornik radova

Autori: Tatalović, Mirko; Bajić, Jasmin; Bajić, Andrej
Naslov: Hrvatska iskustva u operativnoj provedbi zrakoplovne zakonodavno-sigurnosne regulative
( Croatian experience in operational implementation of aviation security-legislation regulation )
Izvornik: EDASOL 2015 - The Book of Abstracts / Grandov, Zorka ; Jakupović, Sanel (ur.). - Banja Luka : Panevropski univerzitet "Aperion" , 2015. 81-81 (ISBN: 978-99955-91-75-5).
Skup: 5. International scientific conference on economic development and standard of living
Mjesto i datum: Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 23-24.10.2015.
Ključne riječi: Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, zrakoplovno tržište, potencijali rasta, regulativa
( Croatian Civil Aviation Agency, Air Transport Market, Growth Potentials, Regulations )
Sažetak:
Okolnosti i uvjeti nastanka Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo podudaraju se s početkom primjene izmjena i dopuna (2007. godine), a kasnije i finalnom verzijom Zakona o zračnom prometu iz 2009. godine, kojim je regulirana njena djelatnost, poslovanje te upravljačka tijela. Direktan povod osnivanja bile su nepovoljne regulatorne ocjene kojima je zrakoplovna vlast u Hrvatskoj bila izložena, a što je za posljedicu imalo nemogućnost realiziranja već potpisanog „code share“ ugovora između Croatia Airlinesa i američkog prijevoznika United Airlines. Istovremeno nastupila je velika globalna ekonomska kriza s značajnim negativnim efektima na industriju avioprijevoza. Ona je ostavila traga u svim zemljama regije, a osobito u Hrvatskoj i njenom pripadajućem zrakoplovnom tržištu. Liberalizacija hrvatskog zrakoplovnog tržišta i regije jugoistočne Europe, stvorila je visoko konkurentsko okruženje, obilježeno ulaskom na tržište svih najznačajnijih europskih niskotarifnih i tradicionalnih zrakoplovnih kompanija. Sadržaj i djelokrug rada Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, njena misija, vizija i strategija bile su od samog početka dodatno opterećene navedenim okolnostima. Osnovni smisao rada je da ukaže na međuovisnost funkcioniranja Agencije, te pripadajućih posljedica na sustav zračnog prometa. Stoga je provedena kvantifikacija rezultata te korelativna analitička metrika pripadajućih sigurnosno-kvalitativnih i regulativnih učinaka s naturalnim i ekonomskim rezultatima, kako bi se utvrdila njihova moguća povezanost. Dobiveni rezultati trebaju poslužiti kao dodatni poticaj još boljoj budućoj suradnji regulativnih organa u regiji koji proces je već do sada pokazao vrlo dobre rezultate.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Tehnologija prometa i transport
Upisao u CROSBI: Mirko Tatalović (tatalovic.mirko@gmail.com), 11. Svi. 2017. u 12:28 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4