crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 874582

Zbornik radova

Autori: Bajić, Jasmin; Tatalović, Mirko; Kučko, Krešimir
Naslov: Novi horizonti tržišta avioprijevoza u jugoistočnoj Europi?!
( New Horizons of Air Transport in Southeast Europe?! )
Izvornik: Zbornik radova - 5. Međunarodni simpozijum NOVI HORIZONTI saobraćaja i komunikacija 2015 / Gojković, Perica ; Subotić, Marko (ur.). - Doboj : Univerzitet u Istočnom Sarajevu Saobraćajni fakultet Doboj , 2015. 88-94 (ISBN: 978-99955-36-57-2).
Skup: NOVI HORIZONTI 2015 5. Međunarodni simpozijum saobraćaja i komunikacija
Mjesto i datum: Doboj, Bosna i Hercegovina, 20-21.11.2015.
Ključne riječi: avioprijevoz, Jugoistočna Europa, konkurencija, restrukturiranje, Croatia Airlines
( air transport, Southeast Europe, competition, restructuring, Croatia Airlines )
Sažetak:
Avioprijevoz u regiji jugoistočne Europe suočen je s izazovima liberalizacije tržišta i rastuće konkurencije, uz nerazvijenu mrežu letova unutar regije te relativno dobru povezanost s glavnim europskim destinacijama. Analiza infrastrukture zračnog prijevoza u regiji pokazuju relativno nisku razinu pokazatelja uspješnosti u odnosu na 140 zemalja diljem svijeta. Fragmentirano tržište avioprijevoza u regiji suočava se s izazovima neusklađenog lanca vrijednosti i financijskim gubicima. U periodu 2008-2013 godine problemi u poslovanju najvećih aviokompanija u regiji rezultirali su gubicima od 1, 1 milijarde USD. Kao posljedica, provode se programi restrukturiranja, što uključuje smanjenje broja zaposlenih, povećanje produktivnosti te optimizaciju mreže i frekvencija letova, s namjerom provedbe procesa privatizacije. Da li je to dovoljno za otvaranje novih horizonata i konsolidaciju avioprijevoznika u regiji? Potencijali postoje, što potvrđuju i aktuelne prognoze privrednog rasta za države regije. Croatia Airlines posluje na visoko konkurentnom hrvatskom tržištu u uvjetima pada domaće potražnje izazvane ekonomskom krizom i padom bruto domaćeg proizvoda šest godina u nizu. Visok nivo sezonalnosti potražnje predstavlja važnu karakteristiku hrvatskog tržišta avioprijevoza. Primjenom mjera strateškog, operativnog i financijskog restrukturiranja Croatia Airlines je ostvario pozitivne financijske rezultate u 2013. i 2014. godini.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Tehnologija prometa i transport
Upisao u CROSBI: Mirko Tatalović (tatalovic.mirko@gmail.com), 11. Svi. 2017. u 13:04 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4