crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 874828

Zbornik radova

Autori: Narcisa, Vojnović
Naslov: Mobbing u državnoj upravi
( Mobbing in State Administration )
Izvornik: Mobbing: 1. hrvatski interdisciplinarni simpozij - sažetci radova / Pernar, Mirjana (ur.). - Rijeka : Društvo psihologa Primorsko-goranske županije , 2005. 46 (ISBN: 953-6104-47-4).
Skup: 1. hrvatski interdisciplinarni simpozij: Mobbing
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 16.-18.06.2005.
Ključne riječi: mobbing, državna uprava, strategija održavanja na vlasti
( mobbing, state administration, power holding strategy )
Sažetak:
Razmjeri mobbinga u Hrvatskoj nisu još ni približno istraženi, pogotovo ne u državnoj upravi. Dok pojedine strane studije upozoravaju da je državna i javna služba u pogledu mobbinga visoko rizična, malobrojna hrvatska istraživanja za sada ne daju jasnu sliku, premda je po mom sudu ta rizičnost upravo kod nas izrazito velika. Model mobbinga odnosno bossinga u državnoj upravi će se, prema mom mišljenju, po mnogočemu - po uvjetima, ciljevima i obilježjima mobbera i žrtve, te po oblicima, obrascima i manifestacijama - razlikovati od “standardnog.” Stoga se može očekivati da mobbing neće razviti klasičnu i punu sliku, već samo parcijalnu, uz to znatno modificiranu, koju je otežano zahvatiti usporednim istraživanjima, a još teže sankcionirati zakonskim normama i pravnim sredstvima. Opća situacija u državnoj upravi uglavnom nije krizna, ali je zato mobberova pozicija itekako “klizna.” Uz pretežno podobničke, a ne stručne kriterije (koji su uglavnom suprotstavljeni) selekcije i napredovanja, tipičan mobber je ovdje rjeđe vođen dubokim psihičkim silama, već prizemnim kalkulacijama oko vlastitog probitka: popeti se, održati i napredovati, ne pitajući za cijenu. Samo najsposobniji zaposlenici mogu kompenzirati mobberova ograničenja i kaotičnost sustava, ali ih, kao potencijalnu konkurenciju, zbog vlastitog preživljavanja mora iscrpljivati i omalovažiti, ograditi od utjecajnih struktura i/ili oblatiti - ukratko, podvrći sustavnom i trajnom mobbingu.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Ekonomija,Psihologija
Upisao u CROSBI: Narcisa Manojlović (Narcisa.Manojlovic@public.carnet.hr), 13. Svi. 2017. u 20:55 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4