Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Odgođena fermentacija tijesta u pekarstvu (CROSBI ID 410374)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vulin, Karlo Odgođena fermentacija tijesta u pekarstvu / Novotni, Dubravka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Vulin, Karlo

Novotni, Dubravka

hrvatski

Odgođena fermentacija tijesta u pekarstvu

Trendovi potrošnje pekarskih proizvoda se mijenjaju, a proizvođači pekarskih proizvoda šire svoja distribucijska područja unatoč logističkim troškovima. Jedan od procesa koji olakšava logistiku i organizaciju proizvodnje je odgođena fermentacija hladnim skladištenjem. Iz tog razloga, u ovom radu, ispitan je utjecaj odgođene fermentacije od 48 sati na temperaturi hladnjaka na fermentacijsku sposobnost tijesta i svojstva kvalitete kruha. Tijesta su pripremljena s dvije količine instant kvasca 0, 4 i 0, 8 g/100g brašna. S dvostruko većom koncentracijom kvasca dobivena je skoro dvostruko veća proizvodnja CO2 u fermentografu i reofermentometru no s povećanjem koncentracije kvasca porasli su i gubitci na masi tijekom skladištenja. Trajanje završne fermentacije potrebno je prilagoditi udjelu kvasca u recepturi i vremenu odgođene fermentacije. Većom koncentracijom kvasca i duljom odgodom fermentacijom skraćuje se potrebno vrijeme završne fermentacije. Korekcije kod pečenja nisu nužne, iako se vrijeme pečenja može skratiti za 10% ukoliko se želi izbjeći malo tamnija boja kore.

hladno skladištenje tijesta, odgođena fermentacija, pšenični kruh

nije evidentirano

engleski

Retarded dough fermentation in baking industry

nije evidentirano

dough cold storage, retarded fermentation, wheat bread

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

12.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija