crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 875838

Zbornik radova

Autori: Ručević, Silvija; Borovac, Tijana; Vučković, Sandra; Krupić, Dino
Naslov: Odnos problematičnih osobina ličnosti, izvršnih funkcija i problema u ponašanju kod djece predškolske dobi
( The relationship between problematic personality traits, executive functions and conduct problems in preschool children )
Izvornik: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Knjiga sažetaka / Lidija Arambašić, Inja Erceg, Željka Kamenov (ur.). - Zagreb : Odsjek za psihologiju Filozofskog fakuleta Sveučilišta u Zagrebu , 2017. 193-193.
ISSN: 1849-6946
Skup: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 6-8.4.2017.
Ključne riječi: psihopatske tendencije, izvršne funkcije, problemi u ponašanju, predškolski uzrast
( psychopathic traits, executive functions, conduct problems, preschool children )
Sažetak:
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati odnos problematičnih osobina ličnosti (grandioznost- prijetvornost, bezosjećajnost- neemocionalnost, impulzivnost-potreba za stimulacijom), nekih aspekata izvršnih funkcija (planiranje i donošenje rizičnih odluka) i problema u ponašanju. Istraživanje je provedeno na 165 parova djece (prosječna dob = 5.28 godina ; 51% dječaci) i njihovih roditelja, trenutačno uključenih u longitudinalnu studiju ECLAT. Planiranje i donošenje rizičnih odluka mjereni su zadacima Hungry Donkey i Balloon Analogue Risk Task-BART, dok su roditelji i odgajatelji ispunili upitnike kojima su procjenjivane djetetove osobine ličnosti (Child Problematic Traits Inventory) i ponašanje u različitim kontekstima (Strengths and Difficulties Questionnaire). Sve tri dimenzije problematičnih osobina ličnosti bile su pozitivno i umjereno povezane s problemima u ponašanju (od r = .43 do .51 ; p < .001). Osim toga, utvrđene su značajne negativne, iako niske korelacije dimenzija Grandioznost-prijetvornost te Bezosjećajnost- neemocionalnost s indeksom kojim se mjeri pristranost rjeđim, ali velikim gubicima (Hungry Donkey zadatak). Osim toga, dvije prethodno navedene dimenzije bile su pozitivno povezane s omjerom «izdatak-dobit» (BART zadatak). Drugim riječima, djeca koja su procijenjena višima na afektivnoj i interpersonalnoj dimenziji problematičnih osobina ličnosti bila su sklonija birate češće, ali manje gubitke te su prilikom donošenja odluka bila opreznija. Za razliku od toga, dimenzija Impulzivnost-potreba za stimulacijom bila je značajno i negativno povezana s učenjem dugoročnih posljedica (Hungry Donkey zadatak). Naposljetku utvrđen je negativan odnos između problema u ponašanju i omjera «izdatak-dobit» što sugerira da su djeca s izraženijim problemima u ponašanju prilikom rješavanja BART zadatka donosila rizičnije odluke. Osim korelacija ispitan je i relativni doprinos pojedinih varijabli uključenih u ovo istraživanje. Nakon kontrole spola, dobi, intelektualnih sposobnosti i radnog pamćenja (WISC-IV-HR ; Slaganje kocaka i Raspon pamćenja brojeva), značajnim i pozitivnim prediktorima problema u ponašanju pokazale su se sve tri dimenzije problematičnih osobina ličnosti, ali ne i planiranje i donošenje rizičnih odluka kao indikatora izvršnih funkcija.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: IZIP-2014-81, HRZZ- IP-2016-06-3917, IZIp-2016-79
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Silvija Ručević (srucevic@ffos.hr), 19. Svi. 2017. u 07:45 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4