crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 876555

Zbornik radova

Autori: Prosoli, Rebeka; Štefan, Lovro
Naslov: Razlike u zadovoljstvu različitim aspektima kvalitete života te konzumaciji alkohola i cigareta između studenata i studentica
( Differences in quality of life, alcohol and cigarette consumption between male and female students )
Izvornik: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Knjiga sažetaka / Arambašić, Lidija ; Erceg, Inja ; Kamenov, Željka (ur.). - Zagreb : Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu , 2017. 99.
ISSN: 1849-6946
Skup: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 6. - 8. 4. 2017.
Ključne riječi: kvaliteta života, studenti, cigarete, alkohol
( quality of life, students, cigarettes, alcohol )
Sažetak:
Kvaliteta života predstavlja percipirani stupanj subjektivnog zadovoljstva vlastitim životom. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati postoje li razlike u kvaliteti života te konzumiranju alkohola i cigareta između muških i ženskih studenata. Istraživanje je provedeno na uzorku od 414 studenata Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Za mjerenje kvalitete života korištena je hrvatska verzija Upitnika kvalitete života svjetske zdravstvene organizacije (WHOQoL-Bref) koji mjeri kvalitetu života u zadnja dva tjedna u 4 domene: zadovoljstvo tjelesnim zdravljem, zadovoljstvo psihološkim zdravljem, zadovoljstvo socijalnim odnosima i zadovoljstvo okolinom. Za procjenu konzumacije alkohola korišteno je pitanje o količini čaša popijenog alkohola u razdoblju od tjedan dana, dok je za mjerenje konzumacije cigareta korišteno pitanje o količini cigareta popušenih cigareta u jednom danu. Rezultati istraživanja pokazali su značajne razlike između studenata i studentica u zadovoljstvu fizičkom i socijalnom domenom kvalitete života te količini popijenog alkohola. Studentice su iskazale veće zadovoljstvo svojim odnosima s drugim ljudima i socijalnom podrškom od studenata, dok su studenti izvještavali o većem zadovoljstvu svojim radnim sposobnostima, razinom energije, mobilnošću, odmorom te nižim razinama nelagode, boli i umora. Također, studenti su izvijestili i o većoj količini popijenog alkohola u tjedan dana (M=3.82) od svojih kolegica (M=2.19). Nije bilo statistički značajne razlike u količini popušenih cigareta dnevno između ove dvije skupine. S obzirom da je veći broj istraživanja kvalitete života, kako kod nas tako i u svijetu, ispitivao populaciju ljudi oboljelih od psihičkih i tjelesnih bolesti, rezultati dobiveni u ovom istraživanju pridonijet će boljem razumijevanju kvalitete života zdravih ispitanika.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Rebeka Prosoli (rebeka.tandaric@kif.hr), 22. Svi. 2017. u 19:25 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4