crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 877334

Zbornik radova

Autori: Cigula, Nataša; Lozo, Borna; Tonković Grabovac, Maša
Naslov: Što znači raditi fleksibilno? Novi načini rada u Hrvatskoj.
( What does it mean to work flexibly? New ways of working in Croatia. )
Izvornik: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa - Knjiga sažetaka / Arambašić, Lidija ; Erceg, Inja ; Kamenov, Željka (ur.). - Zagreb : Medicinska naklada d.o.o , 2017. .
Skup: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 6.-8.4.2017.
Ključne riječi: novi načini rada, fleksibilnost, oblikovanje posla, radna dobrobit, hrvatski zaposlenici
( new ways of working, flexibility, work design, work related well-being, Croatian employees )
Sažetak:
U zadnja dva desetljeća sve se više organizacija prilagođava novim trendovima koji uključuju integriranje posla i tehnoloških inovacija, stavljajući time naglasak na mogućnost fleksibilnosti u obavljanju posla. Takav fleksibilan pristup poslu koji se odnosi na razinu slobode što ga zaposlenik ima u oblikovanju mjesta i vremena rada uz odabir sredstva elektroničke komunikacije, poznat je i pod nazivom „novi načini rada“ (NNR). Istraživanja na Zapadu pokazuju da NNR vode većoj radnoj učinkovitosti i manjim troškovima organizacije, no manje je jasno kako utječu na živote zaposlenika i njihovih obitelji. Rade li hrvatski zaposlenici fleksibilno i u kojoj mjeri, pitanje je koje tek treba istražiti. Stoga je cilj ovog istraživanja bio provjeriti učestalost NNR-a u Hrvatskoj te utvrditi njihovu povezanost s dobrobiti hrvatskih zaposlenika. Online anketu ispunilo je 213 zaposlenika različitih hrvatskih tvrtki koji su bili heterogeni prema socio-demografskim i radnim karakteristikama. Uz Skalu novih načina rada (koja uključuje subskale kontrole 1. sadržaja rada, 2. radnog vremena, 3. mjesta rada i 4.kanala komunikacije), sudionici su ispunili različite mjere opće i radne dobrobiti. Rezultati upućuju na to da prisutnost NNR-a u hrvatskom kontekstu zaostaje za zapadno-europskim zemljama, pri čemu se najfleksibilniji aspekt rada hrvatskih zaposlenika odnosi na odabir kanala komunikacije. Fleksibilniji rad bio je pozitivno povezan s ugodnim emocijama koje zaposlenici doživljavaju u vezi posla, radnom angažiranosti, zadovoljstvom životom te oporavkom od posla, a negativno s neugodnim emocijama na poslu. Sa svim mjerama radne dobrobiti najviše je bila povezana subskala kontrole radnog sadržaja. NNR nisu se pokazali povezanima s konfliktom radne i obiteljske uloge. Rezultati ukazuju na to da RH prati trend zapadno-europskih zemalja u fleksibilnosti pri obavljanju posla, što ukazuje na važnost daljnjeg istraživanja u hrvatskom kontekstu. Povezanost NNR-a s dobrobiti hrvatskih zaposlenika ohrabruje njihovo poticanje u praksi upravljanja ljudskim potencijalima.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Puni text rada: 877334.Konaan-poster_Cigula_Lozo_DRZB-3.pdf (tekst priložen 15. Lis. 2017. u 01:13 sati)
Upisao u CROSBI: Maša Tonković Grabovac (mtonkovic@hrstud.hr), 25. Svi. 2017. u 23:12 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4