crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 878245

Zbornik radova

Autori: Holy, Mirela; Borčić, Nikolina; Tomić, Diana
Naslov: Utjecaj propagande na sadržaj hrvatskih i njemačkih elektroničkih medija na temu napada kemijskim oružjem u Siriji
( Impact of propaganda on the content of Croatian and German electronic media regarding chemical weapons attack in Syria )
Izvornik: Knjiga sažetaka 21. znanstvenog skupa Centra za međunarodne i sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu "Nacionalne manjine, migracije i sigurnost u demokratskim društvima" / Tatalović, Siniša (ur.). - Zagreb : Fakultet političkih znanosti u Zagrebu , 2017. 49-49.
Skup: Nacionalne manjine, migracije i sigurnost u demokratskim društvima
Mjesto i datum: Brijuni, Hrvatska, 18.05.2017.-21.05.2017.
Ključne riječi: rat u Siriji, ratna propaganda, manipulacija, proizvodnja pristanka
( war in Syria ; war propaganda ; manipulation ; manufacturing of consent )
Sažetak:
Rat u Siriji predstavlja jednu od najvećih prijetnji globalnoj sigurnosti današnjice, prepleteno polje vitalnih geopolitičkih interesa najvažnijih svjetskih sila – Sjedinjenih Američkih Država i Rusije te njihovih saveznika. Rusija se u tom sukobu jasno politički i vojno pozicionirala na strani režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada protiv pobunjenika – terorista Islamske države, dok je pozicija SAD-a i članica NATO-a ambivalentna, istovremeno se osuđuju nedemokratski režim predsjednika Bašara al-Asada i zahtjeva njegov opoziv te se više politički, no vojno osuđuje teroristička prijetnja islamističkih terorista koji su preuzeli sirijski pobunjenički pokret. Nedavno korištenje kemijskog oružja u ratnim sukobima u Siriji moglo bi dovesti do eskalacije, odnosno do otvorenog ratnog sukoba SAD-a i NATO saveznica i Rusije, a to je sve vidljivije i putem propagandnog djelovanja u medijima. S obzirom na činjenicu da se 'proizvodnja pristanka' za ratna djelovanja postiže korištenjem ratne propagande, u radu se analiza sadržaj elektroničkih medija na temu napada kemijskim oružjem u Siriji u dvije članice NATO-a, Njemačkoj i Hrvatskoj, te se korišteni mehanizmi propagande uspoređuju s drugim sukobima u kojima je upravo propaganda, a ne oružje, pokrenula ratna djelovanja. U radu istražujemo tekstove pet hrvatskih i njemačkih najposjećenijih elektroničkih medija koji se odnose na navedenu temu. Koristeći kvalitativnu analizu sadržaja Philippa Mayringa, članci se analiziraju sukladno polazištima Waltera Lippmanna, Edwarda Bernaysa, Noama Chomskog i Teuna A. van Dijka. Jedini način uspješnog suzbijanja negativnih učinaka propagande je kritička analiza plasiranih informacija i razotkrivanje skrivenih mehanizama i interesa kojima te informacije služe.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Upisao u CROSBI: Mirela Holy (mirela.holy@gmail.com), 30. Svi. 2017. u 14:08 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4