crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 879855

Zbornik radova

Autori: Alatrović, Ivan; Gregić, Maja; Baban, Mirjana; Bobić, Tina; Ramljak, Jelena; Gantner, Vesna
Naslov: Tehnologija proizvodnje kobiljeg mlijeka
( The production technology of the mare’s milk )
Izvornik: 10. International scientific/professional conference Agriculture in Nature and environment Protection / Prof.dr. Pero Mijić ; Izv.prof.dr. Ljubica Ranogajec (ur.). - Osijek : Glas Slavonije d.d., Osijek , 2017. 45-49.
ISSN: 1848-5456
Skup: 10. International scientific/professional conference Agriculture in Nature and environment Protection
Mjesto i datum: Vukovar, Hrvatska, 05-07.06.2017
Ključne riječi: kobila, mlijeko, mužnja, tehnologija
( milking, mare, milk, technology )
Sažetak:
Cilj ovog rada bio je prikazati specifičnosti tehnologije proizvodnje kobiljeg mlijeka. Kobilje mlijeko malo je zastupljeno na tržištu stoga nije toliko poznato kao mlijeko ostalih domaćih životinja, no kvalitetom ne zaostaje za drugim vrstama mlijeka. Specifičnog je kemijskog sastava i njegova proizvodnja se uvelike razlikuje od proizvodnje mlijeka drugih vrsta domaćih životinja. Na posebnost proizvodnje kobiljeg mlijeka utječu reprodukcijski pokazatelji (duga gravidnost, zahtjevnije podizanje ždrebadi) kao i sama tehnologija mužnje (češće izmuzivanje, malen kapacitet vimena, prisustvo ždrijebeta). Navedeni čimbenici direktno utječu na veću cijenu kobiljeg mlijeka. Proizvodnja kobiljeg mlijeka u Hrvatskoj ima veliki potencijal, jer postoji široka paleta proizvoda od kobiljeg mlijeka koji svakako mogu naći svoje mjesto na tržištu. Osim ekonomske isplativosti, proizvodnja kobiljeg mlijeka pridonosi očuvanju genetskog i kulturnog nasljeđa.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Biotehnologija
Upisao u CROSBI: Pero Mijić (pmijic@pfos.hr), 8. Lip. 2017. u 07:38 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4