crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 880351

Zbornik radova

Autori: Pavlović, Eduard; Pešić, Vesna
Naslov: Izvjesni stavovi spram shizofrenih i epileptoidnih bolesnika glede obnašanja nekoliko značajnih radno-životnih uloga
( Certain attitudes against schizophrenic and epileptic patients according to their making of some important working and living roles )
Izvornik: Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "NeuroetiKA:između bioetike i neuroznanosti" / Salopek, Igor ; Jančić, Ervin (ur.). - Karlovac : Opća bolnica Karlovac , 2017. 34-34 (ISBN: 978-953-95419-3-2).
Skup: Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "NeuroetiKA:između bioetike i neuroznanosti"
Mjesto i datum: Karlovac, Hrvatska, 09.06.2017
Ključne riječi: stavovi, shizofreni bolesnici, epileptoidni bolesnici, radne uloge, životne uloge
( attitudes, schizophrenic patients, epileptic patients, working roles, living roles )
Sažetak:
Pozadina: Shizofrenija je u načelu obilježena psihozom (gubitkom dodira sa stvarnošću), halucinacijama (lažnim percepcijama), iluzijama (umišljenim uvjerenjima), neorganiziranim govorom i ponašanjem, osjećajnom otupjelošću (ograničenim rasponom emocija) i spoznajnim ispadima (poremećenim zaključivanjem i rješavanjem problema. Epilepsija je poremećaj karakteriziran sklonošću ponavljanim napadajima koji mogu dovesti do gubitka budnosti ili svijesti, poremećaja kretanja, osjeta (uključujući vid, sluh i okus), autonomnih funkcija, raspoloženja i mentalnih funkcija. Cilj: Istražiti nekoliko određenih stavova tzv. zdrave populacije koju je vezivati i za shizofrene odnosno epileptoidne bolesnike: biti dobar prijatelj, biti dobar kolega na poslu, biti dobar supružnik i biti dobar roditelj. Osobe i metode: Jednokratno anketiranje ( putem kraćeg vlastitog upitnika) nasumice odabranih punoljetnih osoba na različitim mjestima u uvjetima dragovoljnosti i anonimnosti. Odgovara se zaokruživanjem sa da ili ne na svaki od postavljenih upita. Dobiveni rezultati se analiziraju deskriptivno. Rezultati: Rezultati ove male pilot-studije ( N-20: m-8, ž-12 ) provedene u prostoru hrvatskog Gornjeg Jadrana tijekom svibnja 2017. ukazuju da je prosječna dob anketiranih osoba iznosila 51 godinu, da su podjednako bili zastupljeni oni sa srednjom kao i oni sa visokom školskom spremom i da se uglavnom radilo o zaposlenim osobama. Žene u ovom istraživanju osobito drže da shizofreni i epileptoidni bolesnici mogu biti dobri prijatelji kao i dobre kolege na poslu a nešto manje dobri supružnici odnosno roditelji- poglavito shizofreni bolesnici. Muškarci smatraju da i shizofreni i epileptoidni mogu biti kolikotoliko dobri prijatelji i kolege na poslu a epileptoidni bolesnici i osobito dobri supružnici i roditelji. Rasprava / i ili umjesto zaključka: Čini se da su žene nešto opreznije glede uloga shizofrenih bolesnika kao roditelja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti,Sociologija,Psihologija
Upisao u CROSBI: Eduard Pavlović (Eduard.Pavlovic@medri.hr), 11. Lip. 2017. u 15:24 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4