Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 880579

Zbornik radova

Autori: Šimunić, Ana; Penezić, Zvjezdan; Andrić, Andrea; Cerovečki, Petra; Dragaš, Diana; Kapitanović, Antonela; Korunić, Jana; Milanović, Slavica; Širova, Julia; Trošelj, Antonia; Vukorepa, Josipa; Župan, Dora
Naslov: Odnos dimenzija ličnosti i zadovoljstva umirovljenjem u Hrvatskoj
( Relations of Personality Dimensions and Satisfaction with Retirement in Croatia )
Izvornik: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa : Knjiga sažetaka = 23rd Ramiro and Zoran Bujas Days : Book of abstracts / Arambašić, Lidija ; Erceg, Inja ; Kamenov, Željka (ur.). - Zagreb :
ISSN: 1849-6946
Skup: Dani Ramira i Zorana Bujasa (23 ; 2017)
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 06.–08.04.2017.
Ključne riječi: Zadovoljstvo umirovljenjem ; Dimenzije ličnosti ; Umirovljenici
( satisfaction with retirement ; personality dimensions, retirees )
Sažetak:
Cilj ovog istraživanja bio je pokušati bolje razumjeti odnos dimenzija ličnosti i zadovoljstva životom osoba koje su u mirovini, pri čemu je provjerena i latentna struktura Upitnika zadovoljstva umirovljenjem (eng. Retirement Satisfactory In- ventory) koji je prvi puta primijenjen na hrvatskom uzorku. U ovom istraživanju sudjelovala su 62 umirovljenika i 63 umirovljenice s područja Hrvatske. Podaci su prikupljeni papir-olovka formom upitnika koji se sastojao od pitanja sociode- mografskog tipa, Upitnika zadovoljstva umirovljenjem (RSI) (Floyd i sur., 1992), Upitnika faktora prilagodbe na umirovljenje (Penezić, Lacković-Grgin i Lukačić, 2014) i hrvatske verzije HEXACO-PI-(R)–60 (neuroticizam, ekstraverzija i savje- snosti). Umjesto jednofaktorske, dobivena je dvofaktorska struktura za svaku subskalu Upitnika zadovoljstva umirovljenjem. Tako su generirani faktori: Razlozi umirovljenja vezani uz posao i Razlozi umirovljenja vezani uz zdravlje i resurse, Zadovoljstvo brakom u mirovini i Zadovoljstvo ostalim domenama života te fak- tori Uključenost u društvene skupine i Sloboda i kontrola kao Izvori zadovoljstva. Nadalje, utvrđeno je kako su životom u mirovini zadovoljniji pojedinci koji su u braku te oni koji imaju veće materijalne prihode, dok nije bilo razlike u zado- voljstvu životom u mirovini između muškaraca i žena. Dimenzije ličnosti nisu se pokazale povezane sa zadovoljstvom brakom u mirovini, dok je ekstraverzija bila povezana sa zadovoljstvom ostalim domenama života u mirovini. Pri utvrđiva- nju povezanosti dimenzija ličnosti i faza prilagodbe na umirovljenje utvrđeno je kako oni koji su savjesniji doživljavaju veće razočaranje tijekom mirovine, dok ekstravertiraniji imaju bogatiji i ispunjeniji društveni život pa tako i osjećaju veću stabilnost u mirovini. U budućim istraživanjima svakako treba voditi računa o manjkavosti ovog istraživanja.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL Internet adrese: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/8811/1/DRZB2017-Knjiga-Sazetaka.pdf
Upisao u CROSBI: Ana Šimunić (asimunic@unizd.hr), 12. Lip. 2017. u 12:27 sati