crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 881165

Zbornik radova

Autori: Bajšanski, Igor; Žauhar, Valnea
Naslov: Efekti konsenzualnosti i valjanosti na prihvaćanje zaključaka, procjene sigurnosti i vrijeme odgovaranja kod silogističkih problema
( Effects of consensuality and validity on conclusion endorsement, confidence judgments and response times in syllogistic reasoning )
Izvornik: Četvrti sarajevski dani psihologije: Zbornik sažetakaSarajevo : Filozofski Fakultet Univerziteta u Sarajevu , 2016. 53-53 (ISBN: 9-772490-236009).
Skup: Četvrti sarajevski dani psihologije
Mjesto i datum: Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 21.-23.4.2016.
Ključne riječi: metakognicija ; konsenzualnost ; silogizmi ; zaključivanje ; procjena sigurnosti
( metacognition ; consensuality ; syllogisms ; reasoning ; confidence judgments )
Sažetak:
U skladu s modelom samo-konzistentnosti (Koriat, 2008, 2013) u nizu eksperimenata pokazano je da je sigurnost u točnost odgovora kod različitih oblika dihotomnih zadataka u prvom redu povezana s konsenzualnošću odgovora, odnosno, frekvencijom odabira toga odgovora. Pri tome, konsenzualni odgovori biraju se brže i s većom sigurnošću nego nekonsenzualni, bez obzira na njihovu točnost. Iako se model u prvom redu odnosi na sigurnost kod dihotomnih zadataka općega znanja, primjenjiv je i na druge domene i na različite vrste zadataka. U ovome radu ispitali smo pretpostavke modela samo-konzistentnosti kod zadataka silogističkog zaključivanja. Cilj istraživanja bio je ispitati razlike u prihvaćanju silogističkih zaključaka, vremenu odgovaranja i procjenama sigurnosti u točnost odgovora s obzirom na valjanost (valjani, nevaljani) i konsenzualnost zaključka (konsenzualni, nekonsenzualni). U eksperimentu je sudjelovalo 37 studenata psihologije. Njihov zadatak bio je evaluirati 16 silogističkih problema. U svakom zadatku prikazane su dvije premise i zaključak, a ispitanici su trebali odrediti slijedi li zaključak iz premisa. U analizi razlika u prihvaćanju zaključaka dobiveno je da se konsenzualni zaključci prihvaćaju u većoj mjeri nego nekonsenzualni, međutim, takva razlika nije dobivene za valjane i nevaljane zaključke. Nadalje, konsenzualni zaključci prihvaćani su s višim procjenama sigurnosti u odnosu na nekonsenzualne zaključke. Osim toga, i valjani su zaključci prihvaćani s višim procjenama sigurnosti u odnosu na nevaljane. Konačno, konsenzualni odgovori prihvaćani su brže nego nekonsenzualni, dok nije bilo razlika u vremenu odgovaranja s obzirom na valjanost zaključka. Dobiveni rezultati jasno idu u prilog modelu samo-konzistentnosti i teoriji metakognitivnog zaključivanja: procjene sigurnosti ne temelje se na nadgledanju točnosti odgovora već se oslanjaju na nedijagnostičke znakove koji su asocirani i s konsenzualnošću odgovora.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: HRZZ-IP-2013-11-4139
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Valnea Žauhar (vzauhar@ffri.hr), 16. Lip. 2017. u 10:46 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4