crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 881297

Disertacija

Autor: Grubišić-Čabo, Marita
Naslov: Kulturni konsenzus kod maturanata u Hrvatskoj: u kulturnim domenama materijalna dobra te slobodno vrijeme i politička participacija
( Cultural Consensus among Graduating Secondary School Pupils in Croatia: In Cultural Domains, in Regard to Material Goods and Leisure and Political Participation )
Vrsta: završni rad - diplomski/integralni studij
Fakultet: Filozofski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 13.06.
Godina: 2017
Stranica: 59
Mentor: Heršak, Emil ; Božić, Jasmina
Ključne riječi: Mladi, materijalna dobra, politička i društvena participacija, kulturni konsenzus, kulturna domena, luksuz, nužnost, materijalističke i postmaterijalističke vrijednosti, tekuća moderna
( Young people, material goods, political and social participation, cultural consensus, cultural domains, luxury, necessity, materialistic and postmaterialistic values, current modernity )
Sažetak:
Diplomski rad bavi se kulturnim domenama materijalna dobra te politička i društvena participacija. Iz teoretske perspektive postavlja se pitanje postoji li jezgra kulturnog znanja u određenoj kulturnoj domeni koja je zajednička mladima, i nadalje, prepoznaju li mladi iz različitih kulturnih sredina jedinstveni kulturni model, bez obzira kako se prema njemu svaki pojedinac intimno odnosi. Koristi se teorija kulturnog konsenzusa, kvalitativne i kvantitativne metode za analizu intervjua, fokus grupa i ankete. Analize su rađene pomoću SPSS-a 20 i ANTROPAC-a 4.983. Specifični ciljevi u ovom diplomskom radu su primjenom teorije i metode kulturnog konsenzusa (1) etnografski opisati kulturne domene materijalna dobra te političku i društvenu participaciju u Hrvatskoj među srednjoškolcima, (2) analizirati navedene kulturne domene kroz teoriju i metodologiju kulturnog konsenzusa. Terensko istraživanje rađeno je u sklopu projekta HRZZ-a „Modernizacijski stres, mladi i migracije“ (09.01/408), na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, i uključivalo kvalitativnu fazu kojem su se provodili polustrukturirani intervjui, te kvantitativnu koja je uključivala provedbu tehnike slobodnog nabrajanja u grupama te ankete kulturnog konsenzusa. Istraživanje je provedeno na uzorku četverogodišnjih srednjih škola iz 4 najveća grada u Hrvatskoj (Split, Rijeka, Osijek, Zagreb). Ovaj rad je interdisciplinarnog karaktera ; u njemu će se rezultati istraživanja interpretirati kako uz pomoć antropoloških, tako i pomoću socioloških koncepata i teorija.
Izvorni jezik: hrv
Upisao u CROSBI: Emil Heršak (ehersak@ffzg.hr), 18. Lip. 2017. u 14:30 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4