crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 882776

Časopis

Autori: Gračanin, Asmir
Naslov: Respiratorna sinusna aritmija i emocionalno reagiranje
( Respiratory Sinus Arrhythmia and Emotional Reactions )
Izvornik: Psihologijske teme (1332-0742) 24 (2015), 3; 449-471
Vrsta rada: pregledni rad
Ključne riječi: parasimpatikus ; respiratorna sinusna aritmija ; polivagusna teorija ; model neurovisceralne integracije ; emocije
( parasympathetic activity ; respiratory sinus arrhythmia ; Polyvagal theory ; Model of neurovisceral integration ; emotion )
Sažetak:
Respiratorna sinusna aritmija (RSA) smatra se pokazateljem parasimpatičke ili vagusne aktivacije, a posljednjih su nekoliko desetljeća istraživani odnosi između njezinih osnovnih vrijednosti i dinamike s jedne, te različitih kognitivnih i emocionalnih procesa i s njima povezanih osobina ličnosti s druge strane. U radu su ukratko navedene opće funkcije parasimpatikusa te je objašnjen način na koji se aktivacija ove grane autonomnoga živčanog sustava odražava na rad srca. Opisani su polivagusna teorija i model neurovisceralne integracije, koji predstavljaju okvir za razumijevanje odnosa parasimpatičke aktivacije i rada središnjega živčanog sustava, kao i odnosa RSA s kognitivnim i emocionalnim procesima. Nakon pojašnjavanja načina na koje se RSA najčešće mjeri, raspravljeni su aktualni metodološki problemi u istraživanjima RSA u kontekstu kognitivnih procesa, uz isticanje poteškoća pri pokušaju razlikovanja efekata različitih kognitivnih zadataka i tjelesne aktivnosti od efekata emocionalnih odgovora. Konačno, predstavljen je kratak pregled eksperimentalnih istraživanja usmjerenih na promjene u RSA koje prate emocionalne reakcije, te korelacijskih istraživanja koja povezuju temeljne vrijednosti RSA i reaktivnost u RSA s emocionalno definiranim osobinama pojedinca. Različita su predviđanja proizašla iz polivagusne teorije i modela neurovisceralne integracije potvrđena primarno kada se radi o vagusnom povlačenju i sniženom vagusnom tonusu koji su vezani uz stresne reakcije, emociju straha i anksioznost kao osobinu, te nešto manje uz hostilnost kao osobinu. Ukratko su raspravljeni mogući izvori nekonzistentnosti rezultata eksperimentalnih istraživanja odnosa osnovnih emocija i promjena u RSA, kao što su zanemarivanje uloge kognitivnih procesa i tjelesne aktivnosti, te su ponuđena neka metodološka rješenja za uklanjanje nedostataka dosadašnjih istraživanja.
Projekt / tema: Zaklada Sveučilišta u Rijeci, 13.04.1.2.01
Izvorni jezik: HRV
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL Internet adrese: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=219516
http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=219516
Broj citata:
Altmetric:
DOI: 159.942.072
URL cjelovitog teksta: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=219516
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Respiratorna sinusna aritmija i emocionalno reagiranje
Upisao u CROSBI: Asmir Gračanin (agracanin@ffri.hr), 28. Lip. 2017. u 15:46 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4