crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 891535

Zbornik radova

Autori: Karačić, Mario; Artuković, Mirela; Sesar, Kristina; Dodaj, Arta
Naslov: Grupe za samopomoć i uzajamnu podršku za roditelje djece s poteškoćama u razvoju
( Grupe za samopomoć i uzajamnu podršku za roditelje djece s poteškoćama u razvoju )
Izvornik: Zbornik radova sa IV. Kongresa Psihologa Bosne i HercegovineBrčko Distrikt BIH :
Skup: IV.Kongres Psihologa Bosne i Hercegovine
Mjesto i datum: Brčko, Bosna i Hercegovina, 26.-28.02.2015
Ključne riječi: djeca s poteškoćama u razvoju, grupe za samopomoć, grupe za uzajamnu podršku, roditelji djece s poteškoćama u razvoju
( djeca s poteškoćama u razvoju, grupe za samopomoć, grupe za uzajamnu podršku, roditelji djece s poteškoćama u razvoju )
Sažetak:
Roditelji djece s poteškoćama u razvoju izloženi su uobičajenom stresu zbog izazova roditeljstva ali i dodatnim stresorima povezanim sa zadovoljavanjem specifičnih potreba djeteta. Dodatni stresori obuhvaćaju poteškoće u prihvaćanju poteškoća djeteta i prilagodbu na njih, dodatna financijska sredstva kako bi se djetetu osigurali specifični tretmani i medicinska oprema, ograničen pristup informacijama o poteškoćama djeteta i sl. (Diehl i sur., 1991). Istovremeno, roditelji djece s poteškoćama u razvoju, mogu biti u sukobu s osobnim osjećam ljubavi, razumijevanja i straha da će društvo vidjeti samo negativne strane njihovog djeteta. Zbog visoke razine stresa koji proživljavaju i osjećaja otuđenja od svijeta „tipične djece“, roditelji djece s poteškoćama u razvoju često izvještavaju o anksioznosti, depresiji, usamljenosti i beznadnosti (Seligman i Darling, 1989). Različiti oblici socijalne potpore pokazali su se efikasnim amortizerima stresa i izolacije s kojima se ova populacija suočava (Santelli i sur., 1993). Cilj ovog rada je prikazati model pružanja pomoći roditeljima djece s poteškoćama u razvoju u Domu „Marija - Naša Nada“ u Širokom Brijegu, a koji se temelji na grupama za samopomoć i uzajamnu podršku. Općenito uzevši, osnovni cilj grupe za samopomoć i uzajamnu podršku je omogućiti članovima grupe razmjenu iskustava, pružanje emocionalne podrške, stvaranje okruženja prihvaćanja i razumijevanja. Krajnji cilj je osnažiti članove grupe za aktivan pristup u suočavanju sa životnim teškoćama. Uspjeh u savladavanju jednog člana grupe služi kao model ostalim članovima grupe. Grupa često ima za cilj i poduzimanje socijalnih akcija kako bi se realizirale određene promjene u sustavu i široj javnosti, vezano uz rješavanje određene problematike važne za članove grupe. Voditelji grupe su osobe educirane za provođenje ovog oblika tretmana. Evaluacijom se potvrdila uspješnost grupa za samopomoć i uzajamnu podršku, koja se očitovala zadovoljstvom roditelja dobivenim informacijama i razmjenom iskustava s drugim roditeljima te stručnom potporom.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Arta Dodaj (adodaj@unizd.hr), 12. Ruj. 2017. u 17:01 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4