crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 892422

Časopis

Autori: Ajduković, Marina; Patrčević, Sonja; Ernečić, Maja
Naslov: Izazovi obiteljske medijacije u slučajevima nasilja u partnerskim odnosima
( Challenges of Family Mediation in Cases of Partnership Violence )
Izvornik: Ljetopis Socijalnog Rada (1846-5412) 23 (2016), 3; 381-411
Vrsta rada: pregledni rad
Ključne riječi: obiteljska medijacija, sporovi o roditeljskoj skrbi, nasilje u partnerskim odnosima ; protokol za procjenu opravdanosti obiteljske medijacije u slučajevima nasilja u partnerskim odnosima
( family mediation, parental care disputes, partnership violence ; a protocol for assessing the justification of family mediation in cases of violence in partnership )
Sažetak:
Obiteljska medijacija je strukturirani proces mirnog rješavanja problema i spornih pitanja između članova obitelji uz pomoć obiteljskog medijatora kao neutralne osobe. Cilj obiteljske medijacije je pronalaženje kreativnih rješenja spornih pitanja i postizanja zajedničkog sporazuma. Najčešće se koristi u rješavanju sporova o roditeljskoj skrbi. Međutim, u slučajevima gdje je prisutno nasilje u partnerskom odnosu neke temeljene pretpostavke nužne za provedbu medijacijskog procesa dolaze u pitanje jer uključene strane nemaju jednaku moć, u pitanje dolazi neutralnost medijatora, upitna je dobrovoljnost sudjelovanja, kao i sigurnost žrtve. Nasilje se razlikuje po tipu, intenzitetu i učestalosti, a ovisno o tome, donosi se i procjena o prikladnosti uključivanja svakog pojedinog slučaja u medijacijski proces. Kada je žrtva spremna biti uključena u proces medijacije i traži mogućnost uključivanja, medijaciju ne treba eliminirati kao neprihvatljivu opciju. Sve je argumentiraniji stav profesionalne zajednice da medijacija može biti uspješna u situacijama sporova kad je bilo nasilje u partnerskom odnosu, ali uz poduzimanje odgovarajućih mjera predostrožnosti, te kad ga provode kvalitetno educirani medijatori. S obzirom da se jasno pokazalo da procjenjivanje nasilja postaje najvažniji dio procesa donošenje odluke o tome koji slučaj (ni)je prikladan za medijaciju, u radu su detaljno prikazani ključni instrumenti procjene opravdanosti obiteljske medijacije u slučajevima nasilja u partnerskim odnosima.Argumentira se potreba i opisuje mogući sadržaj protokola/smjernica koji bi opisali način odlučivanja o izuzeću slučajeva iz obiteljske medijacije u kojima je prisutno nasilje.
Izvorni jezik: HRV
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
Social Science Citation Index (SSCI) (sastavni dio Web of Science Core Collectiona)
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Socijalne djelatnosti
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Izazovi obiteljske medijacije u slučajevima nasilja u partnerskim odnosima
Upisao u CROSBI: Katarina Gorše (katarina.gorse@pravo.hr), 18. Ruj. 2017. u 10:45 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4