crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 893554

Zbornik radova

Autori: Mišetić, Irena; Antičević, Vesna; Kardum, Goran
Naslov: Grupna kognitivno bihevioralna terapija s oboljelima od sistemskog eritemskog lupusa
( Group cognitive-behavioral therapy with patients diagnosed by systemic lupus erythematosus )
Izvornik: 1. konferencija Hrvatskog udruženja za bihevioralno-kognitivne terapije s međunarodnim sudjelovanjem - knjiga sažetaka / Živčić Bećirević, Ivanka i sur. (ur.). - Zagreb :
Skup: 1. konferencija Hrvatskog udruženja za bihevioralno-kognitivne terapije s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 24-26. 09. 2015.
Ključne riječi: sistemski eritemski lupus ; grupna kognitivno bihevioralna terapija ; stres
( systemic lupus erythematosus ; group cognitive behavioral therapy ; stress )
Sažetak:
Veliki broj istraživanja upućuje na značaj dugotrajnih životnih teškoća (u koje spadaju i kronične bolesti) kao snažnih izvora psihološkog stresa, negativnih afektivnih stanja, poremećaja tjelesnog i psihološkog zdravlja te problema u socijalnoj prilagodbi. Sistemski eritemski lupus (SEL) je kronična, sistemska, autoimuna bolest koja potencijalno ugrožava većinu organskih sustava i obilježena je širokim rasponom pridruženih medicinskih problema, uključujući neželjene učinke farmakoterapije. Klinička opažanja, kao i do sada provedena istraživanja, ukazuju na povezanost između psihološkog stresa i samoprocjene simptoma lupusa u pacijenata, odnosno na vezu između psihološkog stresa i pogoršanja simptoma bolesti. Dnevni stresori koji uključuju socijalne odnose i socijalne obveze mogu biti značajni čimbenici povezani sa smjerom aktivnosti bolesti. Otprilike 50–90% pacijenata s lupusom navodi bol u različitim područjima, uglavnom koštanomišićnog sustava, što je značajan problem koji utječe na cjelokupno funkcioniranje ; odnosno na veći intenzitet umora, psihološki stres i narušenu kvalitetu života. Novija istraživanja otkrila su nezadovoljene potrebe pacijenata s lupusom koje se odnose na umor, bol, depresivnost i anksioznost. Prema malobrojnim podacima iz literature, KBT se kroz dosadašnja iskustva pokazala učinkovitim tretmanom za smanjenje anksiozno- depresivne simptomatologije u pacijenata s lupusom, kao i za smanjenje razine dnevnog stresa. Cilj ovog rada je prikazati osobitosti kognitivno bihevioralnog grupnog tretmana u radu s pacijenticama oboljelima od lupusa u našoj zemlji, primarno usmjeren na postizanje učinkovitijeg suočavanja sa stresom (te pratećih simptoma depresivnosti i anksioznosti).
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Vesna Antičević (vesna.anticevic@ozs.unist.hr), 23. Ruj. 2017. u 15:11 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4