crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 893556

Zbornik radova

Autori: Antičević, Vesna; Roje, Romilda; Kalebić Jakupčević, Katija; Mišetić, Irena
Naslov: Osobitosti primjene KB tretmana u radu s pomorcima u južnoj Hrvatskoj
( Specifities of cognitive behavioral approach in the treatment of sailors' problems )
Izvornik: 1. konferencija Hrvatskog udruženja za bihevioralno-kognitivne terapije s međunarodnim sudjelovanjem- knjiga sažetaka / Živčić Bećirević, Ivanka i sur. (ur.). - Zagreb :
Skup: 1. konferencija Hrvatskog udruženja za bihevioralno-kognitivne terapije s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 24-26. 09. 2015.
Ključne riječi: KB tretman ; pomorci ; anksioznost ; ovisnost
( CBT ; sailors ; anxiety ; addiction )
Sažetak:
U posljednjih nekoliko godina, sve veći broj psihologa i liječnika u južnoj Hrvatskoj završava supervizijski stupanj edukacije za KB terapeuta, te se ovaj pristup sve više prakticira u tretmanu klijenata s različitim problemima. Zbog regionalnih karakteristika južne Hrvatske i njezine primorske orjentacije, izdvajaju se i neke specifične kategorije klijenata. Temeljem kliničkih iskustava uočen je trend javljanja sve većeg broja pomoraca na KB tretman. Specifični zahtjevi radnog mjesta pomoraca, u smislu kontinuiranih odvajanja od obitelji i doma, multikulturalnog radnog okruženja u ograničenom prostoru i stroge hijerarhijske strukture, pred pomorce svih profesionalnih profila postavljaju pojačane prilagodbene zahtjeve. Na više pozicioniranim radnim mjestima postoji potreba za kontinuiranim ovladavanjem novim tehnologijama uz pritisak odgovornosti za sigurnost putnika i osoblja. S unapređenjem tehnoloških dostignuća u pomorstvu, smanjuje se broj radne snage i podižu kriteriji selekcije, te su pomorci na višim pozicijama izloženi sve češćim provjerama fizičkog i psihičkog zdravlja. Shodno navedenome, uočen je trend sve učestalijeg traženja psihološkog tretmana pomoraca zbog teškoća iz anksioznodepresivnog kruga, separacijskih teškoća, teškoćama u kontroli ljutnje, pojačanog stresa, ovisničkog ponašanja i teškoća u prilagodbi zahtjevima pomorskog posla. Zbog specifičnosti radnih ugovora (najčešće su kući samo dva mjeseca), KB tretman zahtjeva prilagodbe u trajanju i strukturi tretmana, te primjenjivosti tehnika i načinima provođenja terapijskih seansi. Cilj ovog rada je prikazati osobitosti KB tretmana u radu s populacijom pomoraca i prilagodbe terapijskog procesa.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Vesna Antičević (vesna.anticevic@ozs.unist.hr), 23. Ruj. 2017. u 15:25 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4