Utjecaj suplementacije n-3 polinezasićenim masnim kiselinama na koncentraciju C-peptida kod trudnica koje boluju od dijabetesa tipa 1 (CROSBI ID 413944)
Ocjenski rad | doktorski rad
Podaci o odgovornosti
Horvatiček, Marina
Ivanišević, Marina
hrvatski
Utjecaj suplementacije n-3 polinezasićenim masnim kiselinama na koncentraciju C-peptida kod trudnica koje boluju od dijabetesa tipa 1
Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest u kojoj se postepeno gubi funkcija beta-stanica gušterače i izlučivanje inzulina. Tijekom trudnoće dolazi do djelomičnog smanjenja aktivnosti upalnog imunološkog sustava te dolazi do supresije autoimunih bolesti. Te se promjene kod dijabetičnih trudnoća odražavaju na povećanje rasta Langerhansovih otočića gušterače i na njihovu poboljšanu funkciju u usporedbi sa stanjem prije trudnoće. Najprikladnija mjera izlučivanja endogenog inzulina i funkcije beta- stanica je koncentracija C-peptida. Prehrana, osobito n-3 višestruko nezasićene masne kiseline (PUFA) djeluju zaštitno i mogu utjecati na očuvanje beta-stanica. Cilj ovog istraživanja bio je pokazati povoljan utjecaj suplementacije n-3 PUFA na izlučivanje C-peptida kod trudnica koje boluju od dijabetesa tipa 1. Dobiveni rezultati pokazuju da je povećan unos n-3 PUFA povoljno utjecao na aktivnost beta-stanica te je došlo do značajnog porasta C-peptida kod trudnica u istraživanoj skupini. Masena koncentracija dokozaheksaenske kiseline (DHA) značajno je povećana u istraživanoj skupini što se također odrazilo i na značajno smanjenje omjera AA/DHA te n-6/n-3 PUFA.
dijabetes tipa 1, C-peptid, n-3 PUFA, trudnoća
nije evidentirano
engleski
The impact of supplementation n-3 unsaturated fatty acids on concentration of C-peptide in pregnant women with type 1 diabetes mellitus
nije evidentirano
diabetes type 1, C-peptid, n-3 PUFA, pregnancy
nije evidentirano
Podaci o izdanju
100
22.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Osijek