crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 896929

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Vokić, Denis
Naslov: Konzervatorsko restauratorski radovi i neke sličnosti slike Dubrovnik prije trešnje sa slikom Cavtata iz crkve Gospe Snježne i De Bellisovom slikom iz Muzeja dominikanskog samostana
( Conservation-restoration works on the painting Dubrovnik before earthquake 1667 and some similarities with the painting of Cavtat in the church of Our Lady of Snows and De Bellis painting from the Museum of the Dominican monastery in Dubrovnik )
Knjiga: Dubrovnik prije trešnje
Urednik/ci: Gamulin, Ljubo
Izdavač: Društvo prijetelja dubrovačke starine
Grad: Dubrovnik
Godina: 2016
Raspon stranica:: 35-54
ISBN: 978-953-55093-7-0
Ključne riječi: konzerviranje-restauriranje, Dubrovnik prije potresa 1667, Cavtat, De Bellis
( conservation-restoration, Dubrovnik before earthquake 1667, Cavtat, De Bellis )
Sažetak:
Opisano je zatečeno stanje slike Dubrovnik prije trešnje uključujući fotografije strukturnih istražnih radova. Prezentirani su argumenti za odabir specifičnog zahvata. Slika ima izuzetno veliku dokumentarnu vrijednost, značajnu ambijentalnu i kulturološku vrijednost i skromnu umjetničku vrijednost. S obzirom da „Dubrovnik“ već 150 godina pokušava doći u posjed ove slike i s obzirom da je slika desetljećima bila nedostupna čak i za fotografiranje te se umjesto nje koristilo njenu kopiju iz 19. st. - predmetna slika je stekla neku vrstu kultnog statusa u krugovima zainteresiranih. Na slici se nešto više detalja vidi infracrvenom reflektografijom nego golim okom. Kako se ne bi kompromitiralo nijedan dokumentarni podatak, bez obzira je li vidljiv golim okom ili nije, ili je tek naznaka neke forme - obavljen je vrlo delikatan zahvat uz minimalna rekonstruiranja nedostajućih dijelova i uz vrlo detaljnu dokumentaciju. Nedostajući dijelovi su dijelom rekonstruirani tek na digitalnoj rekonstrukciji kako bi se moglo znanstveno raspravljati o njima i po potrebi ih mijenjati. Slika je uspoređena s druga dva prikaza veduta iz istog vremena: prikazom Cavtata na glavnom oltaru crkve Gospe Snježne u Cavtatu i De Bellisovim prikazom Dubrovnika u Muzeju dominikanskog smostana. Na temelju tehnološke komparacije postavljena je teza da je cavtatsku vedutu, za koju se pouzdano zna da je nastala poslije potresa 1667., i predmetnu sliku Dubrovnik prije trešnje - naslikala ista ruka.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Znanost o umjetnosti
Upisao u CROSBI: Denis Vokić (denis.vokic@unidu.hr), 8. Lis. 2017. u 23:25 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4