crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 900431

Časopis

Autori: Vulić-Vranković, Sanja; Bodor, Tamara
Naslov: O leksiku Kostrene i Miholašćica u čakavskom i mediteranskom štokavskom leksikološkom kontekstu (na temelju izabranih primjeraka)
( On the Lexical Features in the Dialects of Kostrena and Miholašćica in the Čakavian and Mediterranean Štokavian Lexical Context (based on selected examples) )
Izvornik: Zbornik Kasedre čakavskog sabora Kostrena - Život, kultura i povijest Kostrene, 2016. (1849-3416) 6 (2016); 125-136
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: Kostrena, Miholašćica, usporedbe, čakavština, mediteranska štokavština
( the dialect of Kostrena, the dialect of Miholašćica, Čakavian dialect, Mediterranean Štokavian dialects )
Sažetak:
U radu se leksik Kostrene kraj Rijeke i Miholašćice n Cresu uspoređuje sa sukladnim primjerima iz hrvatskih idioma, ponajprije čakavskih, a u manjoj mjeri i mediteranskih štokavskih. Kao izvor za leksik Kostrene poslužili su izabrani primjeri iz periodičnika Život, kultura i povijest Kostrene. Ti se izabrani primjeri uspoređuju sa sukladnim rješenjima iz mjesnoga govora Miholašćice (na temelju kazivanja izvorne govornice Jenke Saganić), a zatim i jedni i drugi sa sukladnim primjerima iz različitih čakavskih i mediteranskih štokavskih idioma (koji su uglavnom preuzeti iz objavljenih radova ili pak iz terenskih bilježaka jedne od dviju autorica ovoga rada te iz izabranih rječnika). Uspoređivani pak primjeri s kvarnerskoga područja (kojemu pripadaju Kostrena i Miholašćica) preuzeti su iz izabranih rječnika izvornih čakavskih mjesnih govora s toga područja, također iz dijalektalnih pjesama i popratnih tumača riječi uz dijalektalne pjesničke zbirke.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: O leksiku Kostrene i Miholašćica u čakavskom i mediteranskom štokavskom leksikološkom kontekstu (na temelju izabranih primjeraka)
Upisao u CROSBI: Sanja Vulić Vranković (svulic@hrstud.hr), 22. Lis. 2017. u 11:17 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4