Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba kakvoće međuprodukata i konačnih produkata prerade šećerne repe i šećerne trske (CROSBI ID 415053)

Ocjenski rad | diplomski rad

Malešević, Jelena Usporedba kakvoće međuprodukata i konačnih produkata prerade šećerne repe i šećerne trske / Komes, Draženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Malešević, Jelena

Komes, Draženka

hrvatski

Usporedba kakvoće međuprodukata i konačnih produkata prerade šećerne repe i šećerne trske

Šećerna repa uzgojena u umjerenim sjevernim područjima i šećerna trska uzgojena u tropskim predjelima osnovne su srovine za proizvodnju šećera. To su biljke u čijem se korijenu (repa) i stabljici (trska) nalaze pohranjeni šećer i mnogi drugi spojevi, a njihovi udjeli, kao i međusobni odnosi ovise o mnoštvu vanjskih čimbenika tijekom proizvodnje i rasta biljke. Uzimani su uzorci međuprodukta i konačnog produkta, konzumnog šećera šećerne repe i šećerne trske, tijekom tehnološkog procesa proizvodnje. Uzimani uzorci međuprodukata šećerne repe su: difuzni sok, rijetki sok, gusti sok, šećerovina A, zeleni sirup "A", bijeli sirup "A", šećerovina B, zeleni sirup "B", bijeli sirup "B", "B" šećer, šećerovina C, klera, "C" šećer, melasa, afinirani "C" šećer i afinirani "C" sirup. Uzimani uzorci međuprodukata šećerne trske su: šećerovina A, šećerovina B, "B" mješani sirup, "C" šećerovina, "C" zeleni sirup, "C" mješani sirup, "C" šećer, "D" mješani sirup, "D" šećer, "E" šećer, sirova klera, sirova klera prije čišćenja, I klera poslije čišćenja, I klera, II klera, melasa i afinirani šećer. U navedenim uzorcima određivani su procesni parametri: udjel suhe tvari, polarizacija, kvocijent čistoće, pH, udjel inverta i boja, a za konzumni šećer i udjel vlage, pepela, SO2, tip i granulacija, na temelju kojih se definirala kakvoća uzorka. Na osnovu dobivenih rezultata vidljivo je da je konzumni šećer, proizveden tijekom "zelene" kampanje 2006. godine i "žute" kampanje 2007. godine zadovoljavajuće kakvoće i u skladu s kakvoćom konzumnog šećera unutar deset godina.

Procesni parametri, Saharoza, Šećer, Šećerna repa, Šećerna trska

nije evidentirano

engleski

Comparison the quality of intermedial products and final products of sugar beet and sugar cane processes

nije evidentirano

Process parameters, Sucrose, Sugar, Sugar beet, Bugar cane

nije evidentirano

Podaci o izdanju

114

10.10.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija