crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 902871

Zbornik radova

Autori: Pandžić, Mario; Vrselja, Ivana; Merkaš, Marina
Naslov: Uloga depresivnosti i nade adolescenata u odnosu doživljaja obiteljskog ekonomskog stresa i antisocijalnog ponašanja adolescenata: provjera moderatorsko-medijacijskog modela
( The role of adolescents' depression and hope in the relation between family economic stress experience and antisocial behavior: Examination of moderated mediation model )
Izvornik: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Knjiga sažetaka
Skup: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 06-08. 04. 2017.
Ključne riječi: model obiteljskog stresa, depresija, nada, antisocijalno ponašanje
( family stress model, depression, hope, antisocial behavior )
Sažetak:
Ekonomske teškoće obitelji mogu nepovoljno djelovati na razvojne ishode adolescenata. Uloga doživljaja obiteljskog ekonomskog stresa kod adolescenata na njihove razvojne ishode proučavana je u okviru modela kojeg su predložili Mistry, Benner, Tan i Kim (2009), a koji je revidirana verzija modela obiteljskog stresa (Conger i Elder, 1994). Prema Mistry i sur. (2009), doživljaj obiteljskog ekonomskog stresa kod adolecenata djeluje direktno na njihovu prilagodbu, ali i indirektno preko negativnih emocionalnih stanja. Pregled literature pokazuje da nedostaje istraživanja koja su se bavila provjerom ovog revidiranog modela obiteljskog stresa. Stoga je cilj ovog rada bio provjeriti postoji li direktan učinak doživljaja obiteljskog ekonomskog stresa kod adolescenata na njihovo antisocijalno ponašanje, kao i indirektan učinak kroz depresivnost adolescenata. Uz navedeno, provjerit će se i valjanost proširivanja navedenog modela čimbenikom nade kod adolescenata. Odnosno, provjerit će se ovisi li pretpostavljeni indirektni učinak o stupnju izraženosti obilježja nade kod adolescenata. U istraživanju je sudjelovalo 236 adolescenata (90 mladića), u dobi između 11 i 17 godina. Korišteni podaci prikupljeni su u prvom valu istraživanja u sklopu projekta „Rad roditelja, ekonomske teškoće obitelji i dobrobit roditelja i djece” (financirano od Hrvatskog katoličkog sveučilišta). Rezultati moderatorsko-medijacijske analize pokazali su da postoji značajan direktni i indirektni učinak doživljaja obiteljskog ekonomskog stresa na antisocijalno ponašanje adolescenata. Specifičnije, pokazalo se da izraženiji doživljaj obiteljskog ekonomskog stresa značajno predviđa izraženije antisocijalno ponašanje, kao i to da izraženiji doživljaj obiteljskog ekonomskog stresa značajno predviđa izraženiju depresivnost koja naposljetku značajno predviđa izraženije antisocijalno ponašanje. Naposljetku, pokazalo se i da dobiveni indirektni učinak ovisi o razini izraženosti obilježja nade i doseže razinu statističke značajnosti isključivo na nižim i prosječnim razinama nade, ali ne i na višim. Dobiveni nalazi sagledani su iz perspektive teorijskih i praktičnih implikacija koje oni mogu imati u kontekstu različitih razvojnih ishoda adolescenata.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: HKS-2016-3
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Mario Pandžić (mario.pandzic@unicath.hr), 3. Stu. 2017. u 09:45 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4