crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 904810

Zbornik radova

Autori: Brajković, Lovorka
Naslov: PTSP kao prediktor razvoja maligne bolesti – što psiholog može i treba učiniti
( PTSD as predictor of developing malignant disease - what psychologist can and should do )
Izvornik: 5. hrvatski kongres o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji s eđunarodnim sudjelovanjem - Na prvoj crti zdravlja - Knjiga sažetakaOsijek :
Skup: 5. hrvatski kongres o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji s eđunarodnim sudjelovanjem - Na prvoj crti zdravlja
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 15.-18. 09. 2016
Ključne riječi: PTSP ; maligne bolesti ; psiholog
( PTSD ; malignant disease ; psychologist )
Sažetak:
Usprkos činjenici da su maligne bolesti prvi uzrok smrtnosti kod hrvatskih branitelja te da je prosječna dob u kojoj umiru hrvatski ratni vojni invalidi 50, 9 godina, i dalje nema dostatnih istraživanja koja bi se ozbiljno pozabavila ispitivanjem povezanosti ratnih trauma i razvoja malignih bolesti. Prosječna stopa smrtnosti od raka u braniteljskoj populaciji iznosi 124 umrla branitelja na sto tisuća, što je znatno veća brojka od prosječne stope u populaciji koja iznosi 97 umrlih na sto tisuća. Uzevši u obzir da velika većina u braniteljskoj populaciji boluje od PTSP-a, možemo očekivati samo porast oboljelih od malignih bolesti. Navedenom idu u prilog brojna istraživanja u svijetu koja ukazuju da osobe koje su bile izložene traumatskim događajima i koje izvještavaju o visokom intenzitetu psihološkog distresa češće obolijevaju od malignih bolesti u odnosu na one koji nemaju takva iskustva. PTSP i dijagnoza maligne bolesti uvelike narušavaju ionako oslabljeno svakodnevno funkcioniranje braniteljske populacije, stvara dodatnu stigmatiziranost i crpi velike prilagodbene resurse pojedinca koji se bori s dvije kronične, neizlječive bolesti, što nerijetko ubrzava progresiju maligne bolesti, kliničku sliku PTSP-a čini još složenijom te u konačnici dovodi da braniteljska populacija brže prelazi iz kurativnog na palijativno liječenje. Upravo odgovornost psihologa leži u potrebi za prilagodbom psihološkog pristupa i psiholoških tretmana oboljelim braniteljima, ranim psihološkim intervencijama u cilju što bolje prilagodbe na nove stresore koje nosi maligna bolest te na osiguravanju dostupnosti psiholoških intervencija ne samo oboljelim braniteljima, već i članovima njihovih obitelji.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti,Psihologija
Upisao u CROSBI: Lovorka Brajković (lbrajkov1@hrstud.hr), 11. Stu. 2017. u 13:16 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4