crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 904897

Zbornik radova

Autori: Sučić, Ines; Wertag Anja; Glavak Tkalić, Renata
Naslov: Stavovi zaposlenika i zatvorenika prema elementima psihosocijalne klime u kaznenim tijelima Republike Hrvatske
( Prisoners and prison officers attitudes toward specific elements of psychosocial climate in penal institutions in the Croatia )
Izvornik: 25.godišnja konferencija hrvatskih psihologa. Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem. Zadar, 08.-11. studenoga 2017. Knjiga sažetaka. / Ćubelić Adorić, Vera ; Franc, Renata ; Kalebić Maglica, Barbara ; Nakić Radoš, Sandra (ur.). - Zadar : Hrvatsko psihološko društvo , 2017. 45-45 (ISBN: 978-953-55079-6-3).
Skup: Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti. 25. Godišnja konferencija hrvarskih psihologa. Znanstveno- stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem.
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 08-11.11.2017.
Ključne riječi: psihosocijalna klima, zatvorenici, zaposlenici, kaznena tijela
( psychosocial climate, prisoners, prison officers, penal institutions )
Sažetak:
Psihosocijalna klima se sastoji od niza dimenzija te obuhvaća socijalna, emocionalna, organizacijska i fizička obilježja penalne institucije iz perspektive zatvorenika i zatvorskih službenika (Ross, Liebling, Diamond i Saylor, 2008), pri čemu se pretpostavlja da je odnos zatvorenika i zatvorskih službenika njen najvažniji aspekt (Liebling, 2007). Do sada je samo nekolicina istraživanja uspoređivala stajališta zatvorenika i zaposlenika kaznenih tijela (npr. Camp i sur., 2002), iako karakteristike boravka i rada u zatvorima te potencijalne posljedice negativne psihosocijalne klime na ponašanje i uspješnost tretmana zatvorenika, te učinkovitost i zadovoljstvo zaposlenika upućuju na to da je ispitivanje percepcije psihosocijalne klime u zatvorima izrazito važno. U ovom će radu biti predstavljeni preliminarni podaci prikupljeni na 400 zaposlenika i 400 zatvorenika tijekom ispitivanja psihosocijalne klime u kaznenim tijelima Republike Hrvatske u 2017. godini. Općenito, rezultati su pokazali da se stajališta zatvorenika i zaposlenika kaznenih tijela o podršci koju zatvorenicima daju zaposlenici, o atmosferi, količini usvojenih vještina, mogućnosti odstupanja od pravila, te o učestalosti uporabe prisile u zatvorima/kaznionicama značajno razlikuju. Zatvorenici u odnosu na zaposlenike procjenjuju podršku, količinu usvojenih vještina, te mogućnost odstupanja od pravila u kaznionici/zatvoru manjom, dok atmosferu procjenjuju lošijom. Zaposlenici smatraju da zatvorenici prema njima pokazuju određeno poštovanje, te da o njihovom poslu imaju donekle pozitivno mišljenje i prepoznaju njegovu važnost. Zatvorenici procjenjuju umjerenim svoje povjerenje u zaposlenike kao i poštovanje koje prema njima zaposlenici zatvora/ kaznionica pokazuju. Rezultati ovog istraživanja se razmatraju u kontekstu dobrobiti zatvorenika i zaposlenika, odnosno zaštite i promicanja prava zatvorenika i zaposlenika.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: hrvatski
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ines Sučić (isucic@hrstud.hr), 12. Stu. 2017. u 20:49 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4