crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 906351

Zbornik radova

Autori: Hrastovski, Matija; Mihalić Arbanas, Snježana; Bernat Gazibara, Sanja
Naslov: Identifikacija pokretača poplava u Gradu Zagrebu i analiza oborinskih događaja 2013. i 2014. godine
( Identification of flood triggers in the City of Zagreb – Analysis of rainfall events from 2013 and 2014 )
Izvornik: Urbana utopija - pristupi planiranju urbanih prostora / Marinović, Paula (ur.). - Zagreb : Udruga studenata geografije Zagreb , 2017. 18-1.
Skup: 2. međunarodni multidisciplinarni kongres, Urbana utopija - pristupi planiranju urbanih prostora
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 11-13.11.2017.
Ključne riječi: poplave, granične vrijednosti oborine, oborinski događaj, Grad Zagreb
( floods, treshold of precipitation, precipitation event, City of Zagreb )
Sažetak:
U radu su analizirani Izvještaji s vatrogasnih intervencija na području Grada Zagreba vezani za ispumpavanja vode iz objekta i otvorenih prostora u 2013. i 2014. godini za vrijeme ekstremnih hidrometeoroloških uvjeta. Svrha rada bila je odrediti koji intenziteti i trajanje oborina su prouzročili pojavu poplava objekata i otvorenih prostora. U tu svrhu nužno je bilo provesti analize oborina s ciljem identifikacije oborinskih događaja koji su uzrokovali poplave u razdoblju 2013. i 2014. godine, te na temelju njih odrediti granične vrijednosti iznad kojih se pojavljuju poplave. Iskorišteno je 305 izvještaja s intervencija iz 2013. godine i 1018 izvještaja s intervencija iz 2014. godine. Podaci o dnevnim količinama oborina za 2013. i 2014. godinu dobiveni su s 12 meteoroloških postaja na području Grada Zagreba i 3 meteorološke postaje na području Grada Velike Gorice. Na temelju ovih podataka identificirano je ukupno 216 oborinskih događaja koji su prouzročili analizirane poplave u Gradu Zagrebu, a također i 569 oborinskih događaja koji nisu prouzročili poplave u istom razdoblju. Identificirani oborinski događaji uspoređeni su s evidencijom intervencija ispumpavanja i uspostavljena je uzročno - posljedična veza među njima. Na osnovi svih identificiranih oborinskih događaja određene su granične vrijednosti intenziteta i trajanja kritične oborine, i to minimalna i maksimalna vrijednost iznad kojih se pojavljuju poplave na području Grada Zagreba. Daljnja analiza prostorne distribucije identificiranih oborinskih događaja i registriranih poplava također omogućava izradu karte hazarda i rizika od poplava. Rezultati rada mogu se iskoristiti za izradu karte rizika od bujičnih poplava. Uspostavljanje sustava ranog upozoravanja na bujične poplave i identificirana područja na kojima bi se trebalo intervenirati, kako bi se smanjio rizik od bujičnih poplava, mogu unaprijediti zaštitu od poplava na području Grada Zagreba.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo
Upisao u CROSBI: Snježana Mihalić (snjezana.mihalic@rgn.hr), 19. Stu. 2017. u 12:02 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4