crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 906381

Zbornik radova

Autori: Bernat Gazibara, Sanja; Mihalić Arbanas, Snježana
Naslov: Klizišta u urbanom području Grada Zagreba
( Landslides in the Zagreb urban area )
Izvornik: Urbana utopija - pristupi planiranju urbanih prostora / Marinović, Paula (ur.). - Zagreb : Udruga studenata geografije Zagreb , 2017. 17-17.
Skup: 2. međunarodni multidisciplinarni kongres, Urbana utopija - pristupi planiranju urbanih prostora
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 11-13.11.2017.
Ključne riječi: klizišta, inventari klizišta, kartiranje klizišta, LiDAR
( landslides, landslide inventory, landslide mapping, LiDAR )
Sažetak:
Na području Podsljemenske zone Grada Zagreba najučestaliji aktivni geomorfološki proces je pojava relativno malih i plitkih klizišta u inženjerskom tlu (Mihalić Arbanas et al. 2016), koja su najčešće inicirana vrlo kišnim sezonama i intenzivnim kratkotrajnim oborinama (Bernat et al., 2014a, Bernat et al., 2014b). Za procjenu opasnosti i ugroženosti od klizanja, nužan je uvid u prostornu distribuciju svih recentnih ali i povijesnih pojava klizanja, odnosno izrada inventara klizišta. Korisni karata klizišta su lokalne, regionalne i nacionalne uprave iz domene prostornog planiranja, gradnje i civilne zaštite. U posljednjih nekoliko godina, digitalni modeli terena visoke rezolucije dobiveni laserskim skeniranjem iz zraka (eng. Light Detection and Ranging, LiDAR) koriste se za identifikaciju klizišta i izradu inventara klizišta (Razak et al. 2011). Primjena LiDAR-skih podataka osobito je značajna na područjima koja su prekrivena gustom vegetacijom (Van Den Eeckhaut et al. 2007 ; Petschko et al. 2015). Lasersko skeniranje iz zraka provedeno je u prosincu 2013. godine u sklopu znanstvenog Hrvatsko- Japansko projekta SATREPS FY2008 (Mihalic i Arbanas, 2013) te obuhvaća cijelu Podsljemensku zonu Grada Zagreb površine 180km2. Izradom digitalnog modela terena bez vegetacije rezolucije 30x30cm i seta izvedenih morfometrijskih karata na pilot području površine 21km2 izrađen je inventar s ukupno 676 klizišta (Bernat Gazibara et al., 2017). Srednja veličina klizišta na pilot području je oko 400m2, a srednja gustoća klizišta je 32, 2 klizišta po kilometru kvadratnom. Oko 50% kartiranih klizišta nalazi na udaljenosti manjoj od 50 m od prometnica, a gotovo 30% klizišta je na udaljenosti manjoj od 10 m od stambenih i gospodarskih objekata i prometnica. Može se zaključiti kako su elementi po rizikom u Podsljemenskoj zoni Grada Zagreba visoko izloženi hazardu klizanja te da mnogobrojna klizišta mogu utjecati na daljnju urbanizaciju. Inventar klizišta i LiDAR podaci koristit će se u daljnjem istraživanju za izradu modela za (polu)automatizirano kartiranje klizišta u Podsljemenskoj zoni Grada Zagreba na temelju različitih geomorfometrijskh parametara.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo
Upisao u CROSBI: Sanja Bernat Gazibara (sanja.bernat@rgn.hr), 19. Stu. 2017. u 16:47 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4