crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 906644

Zbornik radova

Autori: Ajduković, Dean; Bakić, Helena; Stanković, Nikolina; Matić, Jelena
Naslov: Odnos mladih prema integraciji azilanata
( The attitude of young people towards the integration of asylees )
Izvornik: 25. godišnja konferencija hrvatskih psihologa - Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti - Sažetci priopćenja / Ćubela Adorić, Vera ; Franc, Renata ; Kalebić Maglica, Barbara ; Nakić Radoš, Sandra (ur.). - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo , 2017. 63-63 (ISBN: 978-953-55079-6-3).
Skup: 25. godišnja konferencija hrvatskih psihologa – Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 8. - 11. studenoga 2017.
Ključne riječi: azilanti, socijalna integracija, prisilne migracije
( asylees, social integration, forced migrations )
Sažetak:
Najveći val izbjeglica poslije Drugog svjetskog rata u Europi izazvao je brojne posljedice u receptivnim zemljama zbog broja i porijekla izbjeglih osoba. Međunarodni pravni sustav obavezuje zemlje da prihvaćanjem zahtjeva za azil pruže utočište ljudima čija je sigurnost u matičnim zemljama ugrožena zbog političkih, etničkih i vjerskih razloga. U psihosocijalnom pogledu, odobravanje azila pruža sigurnost, ali otvara niz pitanja o integriranju azilanata u društvo koje ih prima. Odnos građana prema izbjeglicama i posebno azilantima bitna je komponenta politika upravljanja integracijom azilanata u društvo. Cilj ovog istraživanja je utvrditi kakav je odnos mladih ljudi u Zagrebu prema integraciji osoba kojima je odobren azil u svjetlu ljudskih prava i spremnosti na prihvaćanje u hrvatsko društvo. Provedeno je grupno i anonimno anketno istraživanje s 1.109 mladih osoba (498 srednjoškolaca iz strukovnih škola i gimnazija, prosječne dobi 17, 7 godina i 611 studenata sa 13 studijskih grupa, prosječne dobi 21, 7 godina), od kojih su 64% žene. Ispitane su predrasude prema azilantima, percipirana realna i simbolička prijetnja od azilanata, stavovi prema zakonskim pravima azilanata i socijalna bliskost prema njima. Radi usporedbe s drugim zemljama, postavljena su i neka pitanja iz međunarodne studije International Social Survey Programme (ISSP, 2013). Istraživanje je provedeno u lipnju 2017. godine. Rezultati su pokazali postojanje umjereno izraženih predrasuda prema azilantima i umjerenu razinu percipirane prijetnje od azilanata, u većoj mjeri realne nego simboličke. Podrška ljudskim pravima azilanata je umjerena do visoka, uz visoki stupanj socijalne bliskosti (više od 90% sudionika bi prihvatilo azilanta kao susjeda i prijatelja). Broj azilanata u Hrvatskoj precjenjuje 55, 4% sudionika, a 48, 7% ih smatra da broj ne treba rasti. Pozitivniji odnos prema svim aspektima integracije azilanata imaju studenti, zatim gimnazijalci, pa učenici strukovnih škola. U usporedbi s nacionalnim uzorcima u nizu EU zemalja, mladi iz Hrvatske pokazuju manji strah zbog kriminala i ugrožavanja naših vrijednosti, u većoj mjeri zagovaraju jednaka prava azilanata kao i državljana, uključujući i pravo na obrazovanje, ali prednjače u uvjerenju da broj azilanata treba smanjiti. Zaključno, ovo istraživanje stavova i odnosa mladih hrvatskih građana prema integraciji azilanata pokazuje njihovu relativnu otvorenost prema ovom pitanju, ali i određene nedosljednosti u stavovima, što pokazuje da se radi o temi prema kojoj još nemaju izgrađen čvrsti odnos. Oni koji su obrazovaniji, kao i u drugim istraživanjima, pokazuju veći stupanj otvorenosti prema integraciji azilanata i u većoj mjeri vide moguće dobiti od njihovog uključivanja u hrvatsko društvo. U odnosu na niz EU zemalja, mladi u Hrvatskoj pokazuju povoljniji odnos prema integraciji azilanata.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Jelena Matić (matic@idi.hr), 20. Stu. 2017. u 21:17 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4