crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 907138

Zbornik radova

Autori: Prosoli, Rebeka; Jelić, Margareta; Barić, Renata
Naslov: Kako sportaši objašnjavaju svoje uspjehe i neuspjehe?
( How do athletes explain their successes and failures? )
Izvornik: 25. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: "Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti" Sažetci priopćenja / Ćubela Adorić, Vera ; Franc, Renata ; Kalebić Maglica, Barbara ; Nakić Radoš, Sandra (ur.). - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo , 2017. 37-37 (ISBN: 978-953-55079-6-3).
Skup: 25. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: "Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti"
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 8.-11.11.2017.
Ključne riječi: atribucije, sport, atribucijska teorija
( attribution, sport, attribution theory )
Sažetak:
Uvod: Uspjeh i neuspjeh sastavni su dio života sportaša stoga je posebno važno razumijeti kako oni sami percipiraju uzroke tih ishoda te čemu ih pripisuju. Upravo iz tog razloga, cilj našeg istraživanja bio je ispitati razlikuju li se atribucije koje sportaši donose za svoj uspjeh i neuspjeh te razlikuju li se te atribucije s obzirom na spol sudionika. Očekivali smo da će sportaši svoj najuspješniji nastup u većoj mjeri pripisivati internalnim, stabilnim i osobno kontrolabilnim razlozima nego svoj najmanje uspješan nastup. S obzirom da su dosadašnja istraživanja rodnih razlika u donošenju atribucija u sportu dala nekonzistentne rezultate i ukazala na mogućnost da sportaši sportašice različito atribuiraju uspjeh i neuspjeh, u ovo istraživanje uključili smo sportaše i sportašice kako bismo mogli ispitati eventualne rodne razlike u atribucijama. Metoda: Sudionici u istraživanju bili su karataši natjecatelji (N=32) s područja Republike Hrvatske. U istraživanju je sudjelovalo 18 sportaša i 14 sportašica. Za mjerenje dimenzija atribucija koristili smo Skalu za mjerenje uzročnih atribucija (CDS-II ; McAuley, Duncan i Russell, 1992) koja predstavlja jednu od najčešće korištenih mjera atribucija u sportskom kontekstu. Navedena skala mjeri atribucije na 4 dimenzije: lokus uzročnosti, stabilnost, osobna kontrolabilnost i vanjska kontrolabilnost. Rezultati: Rezultati su pokazali da sudionici donose više internalne i stabilne atribucije za uspjeh u odnosu na neuspjeh što je djelomično u skladu s hipotezom. Nisu utvrđene razlike s obzirom na spol sudionika. Dobivene informacije izuzentno su korisne u praktičnom radu sa sportašima jer pružaju uvid u njihovo doživljavanje vlastitih uspjeha i neuspjeha te načina na koji oni sami objašnjavaju te ishode.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Rebeka Prosoli (rebeka.tandaric@kif.hr), 22. Stu. 2017. u 11:29 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4