crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 907145

Zbornik radova

Autori: Marčeta, Vedrana; Barić, Renata
Naslov: Strategije suočavanja sa stresom roditelja djece sportaša tijekom natjecanja
( Coping strategies of parents during their child's' sport competition )
Izvornik: / Ćubela Adorić, Vera ; Franc, Renata ; Kalebić Maglica, Barbara ; Nakić Radoš, Sandra (ur.). - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo , 2017. 39-39 (ISBN: 978-953-55079-6-3).
Skup: 25. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: "Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti" Sažetci priopćenja
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 8.-11.11.2017.
Ključne riječi: roditelji, stres, suočavanje, puls, sportsko natjecanje
( parents, stress, coping, heartbeat, sport competition )
Sažetak:
Posljednjih dvadesetak godina života svjedoci smo velikih sportskih dostignuća, koja nisu samo odraz suvremenih metoda treninga i ubrzanog generacijskog napretka, nego i boljih uvjeta života, prehrane, opreme i ranog bavljenja organiziranim treningom u sportu te pravilnog izbora određene sportske discipline. Djeca se u organizirani sport uključuju vrlo rano pa je roditeljska uključenost neizbježna. Iako postoji literatura koja se bavi ulogom, utjecajem i važnošću roditelja u sportu djeteta, do sada nije sustavno istraživano što se događa s roditeljima za vrijeme natjecanja njihove djece. Upravo zbog toga, cilj ovog istraživanja bio je ispitati razinu stresa i strategije suočavanja sa stresom kod roditelja za vrijeme sportskog natjecanja njihove djece te ispitati razlike u doživljaju stresa između majki i očeva i između roditelja koji za suočavanje sa stresom koriste različite strategije. U istraživanju je sudjelovalo 11 majki i 9 očeva taekwondo natjecatelja mlađekadetskog uzrasta. Uzorak varijabli čini 13 strategija suočavanja sa stresom izmjerenih Upitnikom suočavanja sa stresom te varijable razine pulsa, mjerenog Polar Team sustavom 2 pro prije početka borbe (dok roditelj priprema dijete), na početku same borbe, srednja vrijednost pulsa tijekom cijele borbe, puls na kraju borbe, te maksimalni puls koji je zabilježen od kada je stavljen pulsmetar roditelju pa sve dok nije skinut. Na temelju rezultata provedenog istraživanja možemo zaključiti da roditelji koriste različite strategije kako bi se lakše suočili sa stresom za vrijeme sportskog natjecanja. Najviše koriste reinterpretaciju i strategiju aktivnog prilagođavanja, dok se najmanje koriste vježbanje i pušenje kao strategiju suočavanja sa stresom. Također, statistički značajna razlika u suočavanju sa stresom između majki i očeva postoji jedino kod korištenja mašte i traženja socijalne podrške kao strategija suočavanja, u korist majki. Nadalje, rezultati pokazuju da roditelji koriste aktivne i pasivne strategije kod suočavanje sa stresom. Roditelji koji koriste aktivne strategije u većoj mjeri koriste strategije planiranja i traženja socijalne podrške, a roditelji koji se češće služe pasivnim strategijama suočavanja sa stresom najčešće koriste pasivizaciju i izbjegavanje. Vrijednosti pulsa, koje su nam poslužile kao indikator razine stresa kod roditelja za vrijeme sportskog natjecanja pokazale su da najvišu razinu stresa doživljavaju očevi i to na samom početku borbe njihova djeteta te se po tome statistički značajno razlikuju od majki. Ostale vrijednosti pulsa su u sličnim razmjerima kod oba roditelja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Rebeka Prosoli (rebeka.tandaric@kif.hr), 22. Stu. 2017. u 11:50 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4