crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 907422

Zbornik radova

Autori: Petar, Saša; Vrhovski, Ivana; Ilijaš-Juranić, Barbara
Naslov: Mobing kao mogući izvor akcidenata u tvrtkama
( Mobbing: cause of accidental risk in organizations )
Izvornik: Zbornik radova Konferencije M & S 2012 - Upravljanje ljudskim resursima i sigurnost / Taradi, Josip (ur.). - Zagreb : Hrvatsko društvo inženjera sigurnosti , 2012. 319-332.
ISSN: 1848-5251
Skup: VII. Znanstveno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem "Menadžment i sigurnost" Tema konferencije: "Upravljanje ljudskim resursima i sigurnost"
Mjesto i datum: Čakovec, Toplice Sveti Martin, Hrvatska, 14.-15.6.2012.
Ključne riječi: akcidenti ; međuljudski odnosi ; mobing
( accidents ; interpersonal relationships ; mobbing )
Sažetak:
Svaka je tvrtka nesavršen sustav međuljudskih odnosa, u kojima loš odnos menadžera prema djelatnicima može izazvati negativne reakcije. Premda je tvrtka dužna štititi zaposlenike, to u pravilu ne funkcionira. Često ne dolazi do direktnog sukoba, već djelatnici pod mobingom postižu slabije rezultate. No, dolazi i do direktnog sukoba, često i do akcidenata koji, izravno ili neizravno utječu na poslovne rezultate tvrtke. O mobingu se premalo govori, iako istraživanja u EU jasno pokazuju da mu je izložena svaka četvrta osoba. Većina tvrtki smatra da je lakše situaciju smiriti tako da naglasi autoritet menadžera, a nezadovoljne djelatnike smiri prijetnjama otkaza. Takva rješenja dovode do smanjenja sigurnosti djelatnika na poslu, ali i do smanjenja sigurnosti poslovanja tvrtke (npr. nezadovoljni djelatnici lakše se odlučuju na sabotaže, otkrivanje poslovnih tajni, itd.). Tvrtke bi trebale poticati edukaciju osoblja i strogo sankcionirati mobere, bez obzira dolaze li oni iz redova menadžmenta ili nižih hijerarhijskih razina. Tako bi se utjecaj mobera smanjio, strah od posljedica bi prevladao, a djelatnici bi bili posvećeni ostvarivanju radnih zadataka.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Sociologija,Psihologija,Sigurnosne i obrambene znanosti
Upisao u CROSBI: IVANA VRHOVSKI (ivana.vrhovski@vern.hr), 23. Stu. 2017. u 14:07 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4