crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 908373

Časopis

Autori: Heršak, Emil; Vinšćak, Maks
Naslov: Jezyčne faktory sut ključne do razvoja družstva i jedinca (Jezični čimbenici su ključni za razvitak društva i pojedinca)
( Language Factors are Crucial for a Society and an Individual Development )
Izvornik: Slovjani.Info (2570-7108) 2 (2017), 2; 27-43
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: Međuslavenski, novoslavenski, jezični trolist, lingua franca, globalizacija, kognitivni razvoj
( Interslavic, neoslavonic, language trefoil, lingua franca, globalisation, cognitive development )
Sažetak:
Članak analizira utjecaj jezične raznolikosti na razne aspekte društva i pojedinaca. Uvod objašnjava nastanak jezika i njegov postupni razvitak do modernih jezika. Navode se pet čimbenika koji su utjecali na današnju raznolikost jezika: fonetska promjena, gramatička inovacija, geografsko širenje i seljenje jezičnih skupina, sukobi i dominacija drugih nametnutih jezika, te pozitivno prihvaćanje drugih jezika zbog vjerskih i/ili kulturnih veza, međunarodnih ekonomskih, političko-diplomatskih ili znanstvenih motiva. Tekst se bavi i konceptom lingua franca i koje je mjesto engleskog jezika u svijetu globalizacije. Nadalje, govori se o utjecaju učenja novih jezika na kognitivni razvoj. Istraživanja pokazuju da učenje stranih jezika i dvojezičnost mogu pospješiti pažnju, pamćenje, metakognitivne i metalingvističke vještine, odgoditi simptome demencije kod osoba koje su oboljele od Alzheimerove bolesti te poboljšati apstraktno i simbolično rezoniranje. Zaključno kao rješenje problematike dominacije jednog stranog jezika uvodi se koncept jezičnog trolista, tj. razvijanje znanja triju jezika iz triju najvećih jezičnih skupina u Europi. Također, jedno od rješenja je i stvaranje novih umjetnih jezika, koji idu pod nazivom "zonalni konstruirani jezici". Slavenski primjer je "novoslavenski", koji funkcionira kao veza između postojećih slavenskih jezika. Novoslavenski bi mogao biti koristan kao poveznica slavenskih jezika i doprinijeti globalizaciji koja pospješuje razmjenu ideja i informacija, te ne naglašava jednoumlje jednog dominantnog jezika.
Izvorni jezik: Hrvatski
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Informacijske i komunikacijske znanosti,Psihologija,Kognitivna znanost (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, društvene i humanističke znanosti)
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Jezyčne faktory sut ključne do razvoja družstva i jedinca (Jezični čimbenici su ključni za razvitak društva i pojedinca)
Upisao u CROSBI: Emil Heršak (ehersak@ffzg.hr), 28. Stu. 2017. u 02:13 sati
Napomene:
Rad ima sažetak na novoslavenskomVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4