crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 908576

Zbornik radova

Autori: Sokić, Katarina; Ljubin Golub, Tajana
Naslov: Provjera trijarhijskog modela psihopatije u okviru HEXACO modela ličnosti
( Examination of the triarchic model of psychopathy within the HEXACO personality model )
Izvornik: 19. dani psihočpgoje u Zadar : međunarodni znanstveno-stručni skup : sažetci priopćenja = 19th Psychology days in Zadar : paper summaries / Slišković, Ana (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru = Department of Psychology, University of Zadar , 2014. 221-221 (ISBN: 978-953-331-054-1).
Skup: Dani psihočpgoje u Zadar : međunarodni znanstveno-stručni skup (19 ; 2014)
Mjesto i datum: Zadar, Republika Hrvatska, 29.-31.05 2014.
Ključne riječi: psihopatija ; ličnost ; HEXACO model
( psychopathy ; personality ; HEXACO )
Sažetak:
Iako je Hareov model psihopatije (Hare, 1996) najpoznatiji u području istraživanja psihopatije, u novije vrijeme razvijen je i trijarhijski model psihopatije (Patrick, Fowles i Krueger, 2009) prema kojem psihopatiju čine tri različite komponente, odnosno Neustrašivost (engl. Boldness), Bešćutnost-Agresivnost (engl. Meanness, aka callous-aggressiveness) i Disinhibicija (engl. Disinhibiton). U području ličnosti noviji model je šesterofaktorski HEXACO model (Lee i Ashton, 2004) koji mjeri šest dimenzija ličnosti: Poštenje-Poniznost, Emocionalnost, Ekstraverziju, Ugodnost (nasuprot Ljutnji), Savjesnost te Otvorenost ka iskustvu. Cilj ovog rada bio je ispitati povezanost trijarhijskog modela psihopatije i HEXACO modela ličnosti. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 240 studenata s različitih fakulteta i visokih škola. Ispitivanje je provedeno grupno tijekom nastave. Primijenjeni su instrumenti: Trijarhijska mjera psihopatije (Patrick, 2010) koja je prevedena i za koju je dobivena dozvola autora i hrvatska inačica HEXACO-PI-R upitnika (Lee i Ashton, 2004 ; Babarović i Šverko, 2012). Kako bi se odredio jedinstveni doprinos koji šest dimenzija ličnosti imaju u varijanci pojedinih dimenzija psihopatije provedene su regresijske analize. Dobivene povezanosti odgovarale su teorijskim očekivanjima.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Katarina Sokić (katarina@jbured-saskor.hr:sokickatarina@gmail.com), 28. Stu. 2017. u 14:23 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4