crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 908619

Zbornik radova

Autori: Sokić, Katarina; Ljubin Golub, Tajana
Naslov: Povezanost trijarhijskog modela psihopatije i vrijednosnih orijentacija
( Relationships between triarchic psychopathic traits and value orientations )
Izvornik: 22. Dani Ramira i Zorana Bujasa Sažeci priopćenja/Book of Abstracts / Zarevski, P. ; Jurin, T. ; Modić Stanke, K. (ur.). - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu Filozofski fakultet Odsjek za psihologiju University of Zagreb Faculty of Humanities and Social Sciences Department of Psychology , 2015. 274-274 (ISBN: 978-953-175-463-7).
Skup: 22. DANI RAMIRA I ZORANA BUJASA 22nd RAMIRO AND ZORAN BUJAS’ DAYS
Mjesto i datum: Zagreb, Republika Hrvatska, 16-18. 04. 2015.
Ključne riječi: trijarhijski model psihopatije ; vrijednosne orijentacije
( triarchic psychopathic traits ; value orientations )
Sažetak:
U novije vrijeme razvijen je trijarhijski model psihopatije (engl. Triarchic Model, Patrick, Fowles & Krueger, 2009). Ovaj model predlaže postojanje tri fenotipski različite komponente psihopatije: bešćutnost-agresivnost koja se odnosi na agresivno i bešćutno traženje resursa za sebe, dezinhibiciju koja odražava tendenciju problematične kontrole impulsa te neustrašivost koja predstavlja izvor socijalne dominacije, emocionalne otpornosti i avanturizma. Vrijednosti se definiraju kao trajna vjerovanja koja utječu na izbor određenog ponašanja (Rokeach, 1973 ; Schwartz, 1994) i smatra se da nastaju kao rezultat socijalizacije. Budući da nedostaju istraživanja povezanosti psihopatije s vrijednostima, cilj ovog rada bio je ispitati povezanost trijarhijskog modela psihopatije s vrijednosnim orijentacijama. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 220 studenata (82 muških), prosječne dobi 21 godinu (TR=18-45 ; M=21.4, SD=3.96), s različitih visokih učilišta u Zagrebu. Ispitivanje je provedeno grupno tijekom nastave. Primijenjeni su Trijarhijska mjera psihopatije (Patrick, 2010) i Skala vrijednosnih orijentacija (Franc i sur., 2002). Bivarijatne korelacije pokazale su da su sve tri komponente pozitivno povezane s hedonističkom orijentacijom, dok su bešćutnost i dezinhibicija negativno povezane s konvencionalnom i samoostvarujućom orijentacijom. Regresijske analize pokazale su da komponente psihopatije objašnjavaju značajan dio individualne varijance vrijednosnih orijentacija: 6% individualnih varijacija samoostvarujuće vrijednosne orijentacije, 16% hedonističke i 11% konvencionalne vrijednosne orijentacije. Rezultati upućuju da bi usvajanje konvencionalnih i samoostvarujućih vrijednosti moglo predstavljati zaštitni faktor za razvoj psihopatskih karakteristika, a usvajanje hedonističkih vrijednosti rizični faktor.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: hrvatski
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Katarina Sokić (katarina@jbured-saskor.hr:sokickatarina@gmail.com), 28. Stu. 2017. u 15:28 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4