crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 908722

Zbornik radova

Autori: Mušica, Tihana Tea; Bočić, Filip; Maroević, Sanja; Jerković, Irena; Arbanas, Goran
Naslov: Rodne uloge i seksualno funkcioniranje
( Gender roles and sexual functioning )
Izvornik: Seksualno zdravlje u 21. stoljeću / Arbanas, Goran (ur.). - Karlovac : Hrvatsko društvo za seksualnu terapiju , 2017. 36-36 (ISBN: 978-953-58649-1-2).
Skup: Seksualno zdravlje u 21. stoljeću
Mjesto i datum: Karlovac, Hrvatska, 25. 11. 2017.
Ključne riječi: rodne uloge, maskulinost, femininost, seksualno funkcioniranje
( gender roles, masculinity, femininity, sexual functioning )
Sažetak:
Uvod: Seksualni poremećaji su česti poremećaji koji se javljaju kod do jedne trećine žena i četvrtine muškaraca te ih možemo promatrati kroz različite etape seksualnog funkcioniranja. U različitim aspektima seksualnosti, moguće je vidljiv i utjecaj rodnih uloga. U dosadašnjim istraživanjima, nije jasno i kontinuirano utvrđen smjer utjecaja rodnih uloga odn. maskulinosti i femininosti sa seksualnim funkcioniranjem. Potaknuti prethodnim, željeli smo ispitati moguću povezanost rodnih uloga sa seksualnim funkcioniranjem. Ispitanici i metode: U istraživanju je sudjelovalo 586 sudionika, od čega 511 žena i 75 muškaraca. Ispitanici su sakupljeni putem društvenih mreža, rješavajući on – line upitnik koji se sastojao od inicijalnog upitnika o demografskim podacima ; Skale seksualnog funkcioniranja i Bem inventara spolne uloge. Za mjerenje povezanosti između rodnih uloga i dimenzija seksualnog funkcioniranja korišten je Spearmanov koeficijent korelacije. Rezultati: Kod žena je pronađena značajna pozitivna povezanost između maskulinosti i dimenzija seksualne želje, lubrikacije i orgazma. Kod muškaraca, maskulinost je značajno korelirala samo s dimenzijom seksualne želje, također u pozitivnom smjeru. Korelacije između femininosti i dimenzija seksualnog funkcioniranja bile su neznačajne i kod muškaraca i kod žena. Nadalje, kod muškaraca je maskulinost značajno korelirala s zadovoljstvom seksualnim odnosom i ukupnim zadovoljstvom seksualnim životom, što kod žena nije bio slučaj. Zaključak: Rezultati istraživanja pokazuju da je maskulinost (ali ne i femininost) važan faktor za seksualno funkcioniranje žena (i u manjoj mjeri muškaraca), te za ukupno zadovoljstvo seksualnim životom muškaraca (ali ne i žena).
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti,Psihologija
Upisao u CROSBI: Goran Arbanas (goran.arbanas@public.carnet.hr), 28. Stu. 2017. u 22:00 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4