crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 909348

Zbornik radova

Autori: Sokić, Katarina; Tajana, Ljubin Golub
Naslov: Povezanost trijarhijskog modela psihopatije i emocionalne inteligencije
( Relationship between triarchic model of psychopathy and emotional intelligence )
Izvornik: XX. Dani psihologije u Zadru, Sažetci priopćenja/Papper summaries / Penezić, Zvjezdan ; ..... ; Tokić, Andrea (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju - Sveučilište u Zadru , 2016. 175-175 (ISBN: 978-953-331-102-9).
Skup: XX. Dani psihologije u Zadru (20th Psychology Days in Zadar)
Mjesto i datum: Zadar, Republika Hrvatska, 19-21.05.2016.
Ključne riječi: trijarhijski model psihopatije ; emocionalna inteligencija
( Triarchic model of psychopathy ; Emotional intelligence )
Sažetak:
Prema trijarhijskom modelu psihopatije (Patrick, Fowles i Krueger, 2009) psihopatija obuhvaća tri različita fenotipska konstrukta: dezinhibiciju koja se ogleda u generalnim problemima s kontrolom impulsa ; smjelost koja predstavlja spoj socijalne dominacije, emocionalne elastičnosti i odvažnosti i bešćutnost- agresivnost definiranu kao agresivno traženje resursa bez obzira na druge. Emocionalna empatija (EI) je sposobnost praćenja vlastitih i tuđih osjećaja i emocija, njihovo razlikovanje i korištenje tih informacija kao vodiča u mišljenju i postupcima (Mayer i Salovey, 1990). Cilj ovoga rada bio je ispitati povezanost trijarhijskog modela psihopatije i EI. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 467 studenata s različitih fakulteta i visokih škola. Psihopatija je mjerena Trijarhijskom mjerom psihopatije (Patrick, 2010), EI je mjerena Skalom emocionalne inteligencije (Wong and Law Emotional Intelligence Scale, WLEIS ; Wong & Law, 2002). Temeljem dosad provedenih istraživanja i postavki modela prema kojima je smjelost adaptivna komponenta psihopatije, dezinhibicija odraz impulzivnosti, a bešćutnost odraz empatijskog deficita, očekuje se da između EI te Dezinhibije i Bešćutnosti postoji negativna povezanost, dok se pozitivna povezanost očekuje između Smjelosti i EI. Kako bi se odredila povezanost pojedinih dimenzija psihopatije s EI te jedinstveni doprinos koji svaka od dimenzija psihopatije imaju u varijanci pojedinog aspekta EI, provedene su korelacijske i regresijske analize. Dobivene povezanosti odgovarale su teorijskim očekivanjima.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL Internet adrese: http://www.unizd.hr/Portals/29/2016/XX%20Dani%20psihologije%20u%20Zadru%20-%20Summaries-sazetci.pdf?ver=2016-05-30-061019-427
Upisao u CROSBI: Katarina Sokić (katarina@jbured-saskor.hr:sokickatarina@gmail.com), 1. Pro. 2017. u 09:09 sati



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4