crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 910559

Zbornik radova

Autori: Pukljak Iričanin, Zrinka.
Naslov: Intervencije psihologa u promjeni zdravstvenih ponašanja – primjeri i procjena učinkovitosti
( Psychological interventions in health behaviour change - examples and efficacy assessment )
Izvornik: Knjiga sažetaka 24. godišnje konferencije hrvatskih psihologa: “Psihologija u prevenciji poremećaja i očuvanju zdravlja” / Pokrajac Bulian, Alessandra ; Miletić, Irena ; Juretić, Jasminka ; Lopižić, Josip (ur.). - 2016 : Naklada Slap , 2016. 95-95 (ISBN: 978-953-55079-5-6).
Skup: Psihologija u prevenciji poremećaja i očuvanju zdravlja
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 09-12.11.2016.
Ključne riječi: zdravstveno ponašanje, tehnike promjene ponašanja
( health behaviour, behaviour change techniques )
Sažetak:
Učinkovito promicanje zaštitnih te prevencija i promjena rizičnih zdravstvenih ponašanja bitno mogu poboljšati zdravstvene ishode i umanjiti troškove zdravstvene zaštite. No, usvajanje ili promjena nekog zdravstvenog ponašanja, primjerice prehrambenih navika, tjelesne aktivnosti, pušenja, slijeđenja zdravstvenih savjeta i uputa, složen je proces, ovisan o nizu međusobno povezanih biopsihosocijalnih čimbenika. Dok osnovnu edukaciju o tome što je ponašanje koje bi bilo poželjno usvojiti unutar zdravstvenih timova često mogu obavljati i druge struke, od psihologa se često očekuje da djeluju na temelju znanja o tome kako što učinkovitije ostvariti očekivano usvajanje ili promjenu ponašanja. Europsko društvo za zdravstvenu psihologiju 2007. godine osnovalo je Radnu grupa za razvoj intervencija i evaluaciju istraživanja (WIDER – Workgroup for Intervention Development and Evaluation Research). Cilj rada WIDER grupe je uvođenja prakse utemeljene na dokazima na području tehnika promjene ponašanja. Izdali su preporuke za detaljno opisivanje i jezično usklađeno imenovanje korištenih intervencija, izdavanje standardiziranih protokola intervencija ili priručnika te opisivanje veze pojedine tehnika promjene ponašanja s teoretskim okvirima o potencijalnim mehanizmima promjene. Slijedeći te preporuke, razvijeno je nekoliko taksonomija i okvira za klasificiranje tehnika promjena ponašanja, od kojih su neke općenite, a neke vezana uz specifično ponašanje (primjerice, tjelesnu aktivnost, prehrambene navike, pušenje). Njihova upotreba omogućila je uvođenje standarda u izvještavanje o korištenju pojedinih tehnika i analizu njihove učinkovitosti. Neke meta-analize već daju konkretne rezultate u odgovoru na pitanja koje su tehnike promjene ponašanja općenito vrlo učinkovite te koliko učinkovitost pojedine tehnike ovisi o vrsti zdravstvenog ponašanja i ciljanoj populaciji. Cilj ovoga simpozija je prikazati situaciju u Hrvatskoj u vezi s djelovanjem psihologa na području promicanja zaštitnih te prevenciji i promjeni rizičnih zdravstvenih ponašanja. U okviru simpozija izlaganja će održati psiholozi koji na zdravstvenom ponašanju rade s različitim grupama pacijenata (djeca i odrasli s dijabetesom, kardiološki bolesnici, osobe s plućnim bolestima, HIV pozitivni pacijenti), kao i kolegica koja radi u središnjoj državnoj ustanovi za promicanje zdravlja. Raspravit će se o tome koje se tehnike koriste, kakav je dojam o učinkovitosti, postoji li mogućnost sustavnog praćenja pacijenata, bilježenja ostvarenih rezultata i eventualnog sustavnog izvještavanja o postignutom.
Vrsta sudjelovanja: Ostalo
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: ZRINKA PUKLJAK-IRIČANIN (zrinka.pukljak-iricanin@zvu.hr), 6. Pro. 2017. u 13:59 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4