crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 910761

Zbornik radova

Autori: Pukljak Iričanin, Zrinka; Hodžić, Azra
Naslov: Anksioznost i depresivnost hospitaliziranih pacijenata s kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti
( Anxiety and depression in hospitalized patients with chronic obstructive pulmonary disease )
Izvornik: Knjiga sažetaka 24. godišnje konferencije hrvatskih psihologa: “Psihologija u prevenciji poremećaja i očuvanju zdravlja” / Pokrajac Bulian, Alessandra ; Miletić, Irena ; Juretić, Jasminka ; Lopižić, Josip (ur.). - Opatija : Naklada Slap , 2016. 288-288 (ISBN: 978-953-55079-5-6).
Skup: 24. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: “Psihologija u prevenciji poremećaja i očuvanju zdravlja”
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 09-12.11.2016.
Ključne riječi: kronična opstruktivna plućna bolest, anksioznost, depresija
( chronic obstructive pulmonary disease, anxiety, depression )
Sažetak:
Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) je kronična progresivna upala dišnih putova i plućnog tkiva. Značajan je uzrok invaliditeta i smrtnosti, s tendencijom rasta - predviđa se da će do 2030. postati treći vodeći uzrok smrtnosti u svijetu. Obilježena je ponavljajućim epizodama akutnog razbuktavanja simptoma i pogoršanja ukupnog kliničkog stanja, uslijed čega može doći do brojnih komplikacija. To često zahtijeva bolničko liječenje, što za pacijente ima značajne zdravstvene, financijske i psihološke posljedice. Rezultati istraživanja pokazuju da 25 do 55% pacijenata s KOPB – om ima klinički dijagnosticiranu anksioznost i/ili depresiju. Neprepoznavanje ovih psihičkih stanja može bitno umanjiti kvalitetu života pacijenata i dodatno negativno utjecati na daljnji tijek bolesti i prognozu te povećavati vjerojatnost ponovnih hospitalizacija. Cilj istraživanja bio je ispitati učestalost simptoma anksioznosti i depresivnosti kod hospitaliziranih pacijenata s KOPB – om te ispitati odnos sociodemografskih čimbenika i nekih obilježja bolesti sa simptomima anksioznosti i depresivnosti. U istraživanju je sudjelovalo 50 pacijenata s KOPB – om od umjerenog do vrlo teškog stupnja, prema klasifikaciji GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease), smještenih na pulmološki odjel. Većinom su bili stariji od 60 godina i umirovljenici te s iskustvom više od 4 hospitalizacije zbog KOPB – a. Ispunjavali su HAD ljestvicu (Hospital Anxiety and Depression Scale) te upitnik o sociodemografskim obilježjima i obilježjima bolesti i liječenja. Simptome značajne anksioznosti ima 48% pacijenata, a dodatnih 14% imaju granične rezultate koji ukazuju na moguću anksioznost. Simptome značajne depresivnosti ima 44% pacijenata, a dodatnih 16% granične rezultate koji ukazuju na moguću depresivnost. Značajno višu razinu anksioznosti pokazuju pacijenti koji su prije smještaja na pulmološki odjel neko vrijeme bili smješteni u jedinci intenzivnog liječenja (JIL) te oni koji su tijekom boravka na JIL – u bili na mehaničkoj ventilaciji pluća. Također, anksiozniji su oni čije stanje zahtijeva korištenje terapije kisikom u kućnim uvjetima, oni koji nisu u braku te oni kod kojih bolest dulje traje. Oni kod kojih bolest dulje traje također su i depresivniji. Rezultati pokazuju da su kod bolesnika s KOPB – om stope izraženih simptoma anksioznosti i depresivnosti visoke, osobito u razdoblju hospitalizacije. Značajno su povezane s nekim obilježjima bolesti i liječenja, te s bračnim statusom pacijenata. Dobiveni nalazi potvrđuju važnost probira osoba sa simptomima anksioznosti i depresije među pacijentima s KOPB – om. Praćenjem i terapijom ovih stanja moguće je postići učinkovitiju rehabilitaciju i poboljšanje kvaliteta života oboljelih.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: ZRINKA PUKLJAK-IRIČANIN (zrinka.pukljak-iricanin@zvu.hr), 7. Pro. 2017. u 09:53 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4