crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 911989

Zbornik radova

Autori: Takšić, Iva
Naslov: Predviđaju li moralni temelji stavove prema manjinskim skupinama?
( Could moral foundations predict attitudes towards minority groups? )
Izvornik: / Ćubela Adonić, Vera ; Franc, Renata ; Kalebić Maglica, Barbara ; Nakić Radoš, Sandra (ur.). - Zagreb : Naklada:Slap , 2017. 168-168 (ISBN: 978-953-55079-6-3).
Skup: 25. godišnja konferencija hrvatskih psihologa, Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 8.-11.11.2017.
Ključne riječi: moralni temelj ; stavovi ; homoseksualnost ; pretilost
( moral foundations ; attitudes ; homosexuality ; obesity )
Sažetak:
Početkom 21. stoljeća pojavljuje se nova teorija u psihologiji moralnosti, koja kao glavni aspekt moralnog rasuđivanja pretpostavlja evolucijski potkovane mehanizme prosuđivanja. Moralni temelji predstavljaju koncept koji su uveli Haidt i suradnici (2004), koji pretpostavljaju da se mehanizmi moralnog prosuđivanja temelje na pet evolucijski potkovanih mehanizama te se intuitivno okidaju u trenutku prosuđivanja o (ne)moralnosti nekog djela, situacije ili osobe. Pet pretpostavljenih temelja odnose se na brigu za druge (Briga), potrebu za pravednošću i recipročnošću (Pravednost), odanost vlastitoj grupi (Lojalnost), poštivanje autoriteta i potrebu za hijerarhijskom podjelom društva (Autoritet) te održavanje tjelesne i duhovne čistoće (Čistunstvo). Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti mogu li i u kojoj mjeri moralni temelji predvidjeti stavove prema nekim manjinskim skupinama konkretno prema osobama homoseksualne orijentacije i prema pretilim osobama. Istraživanje je provedeno na uzorku od 433 studenta Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu te Filozofskog fakulteta u Rijeci i u Osijeku. Kao mjerni instrumenti korišteni su Upitnik moralnih temelja (Graham i sur., 2011), Skala stavova prema osobama homoseksualne orijentacije (Kite i Deaux, 1986) i Skala stavova prema pretilim osobama (Morrison i O'Connor, 1999), Upitnik religioznosti (Ljubotina, 2004) te jednočestična skala političke orijentacije. Provedena hijerarhijska regresijska analiza pokazala je da moralni temelji uspješno predviđaju 42% varijance stavova prema osobama homoseksualne orijentacije, uz kontrolu demografskih podataka, stupnja religioznosti i političke orijentacije ispitanika. Pritom osobe koje imaju visoke rezultate na mjerama Lojalnosti i Čistunstva češće pokazuju negativne stavove, dok osobe s visokim rezultatom na mjeri Brige češće pokazuju pozitivne stavove prema osobama homoseksualne orijentacije. Što se tiče predrasuda prema pretilim osobama, moralni temelji objašnjavaju 17% varijance kriterija. Briga, Lojalnost, Autoritet i Čistunstvo značajni su prediktori stavova prema pretilima. Osobe s visokim rezultatima na temeljima Brige i Lojalnosti pokazuju pozitivne stavove prema pretilim osobama dok osobe koje postižu visoke rezultate na temeljima Autoriteta i Čistunstva pokazuju više negativne stavove.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Iva Takšić (iva.taksic@zvu.hr), 12. Pro. 2017. u 13:15 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4