crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 912060

Zbornik radova

Autori: Petrak, Olivera; Pukljak Iričanin, Zrinka
Naslov: Doživljaj boli, strategije suočavanja i anksioznost pacijenata oboljelih od artritisa
( Pain perception, coping strategies and anxiety in patients with arthritis )
Izvornik: Knjiga sažetaka 22. godišnja konferencija hrvatskih psihologa Kako obrazovanju dati boju? uloga i izazovi za psihologe / Pavlin -Bernardić, Nina ; Jokić, boris ; Lopižić, Josip ; Putarek, Vanja ; Vlahović -Štetić, Vesna (ur.). - Rovinj :
Skup: 22. godišnja konferencija hrvatskih psihologa Kako obrazovanju dati bolju? uloga i izazovi za psihologe
Mjesto i datum: Rovinj, Hrvatska, 05.11.- 08. 11. 2017.
Ključne riječi: artritis, bol, anksioznost, suočavanje
( arthritis, anxiety, coping )
Sažetak:
Artritis predstavlja skupinu od 127 različitih oboljenja kojima je zajedničko obilježje upala zglobova, a najčešće se javljaju osteoartritis (OA), reumatoidni artritis (RA) i giht. OA je kronična degenerativna bolest zglobova koja obično zahvaća stariju populaciju, dok se RA najčešće razvija u srednjim godinama. Bol i zakočenost zgloba najvažniji su simptomi artritisa, što s vremenom za posljedicu ima sve veću funkcionalnu nesposobnost bolesnika. Bolest prate i psihičke promjene, javljaju se anksioznost i depresija kao posljedice boli i sve veće funkcionalne nesposobnosti. Cilj ovog istraživanja je ispitati doživljaj boli, načine suočavanja s boli, funkcionalnu sposobnost i anksioznost kod pacijenata oboljelih od različitih oblika artritisa prije provedene fizioterapije. Istraživanje je provedeno na uzorku od 120 pacijenata starije dobi, od čega je 37 muškaraca, te 83 žene. Pacijenti su imali kliničke simptome osteoartritisa (70 pacijenata), reumatoidnog artritisa (40) ili ankilozatnog spondilitisa (10). 90 pacijenata bilo je hospitalizirano u Krapinskim Toplicama, dok su ostali bili na rehabilitaciji u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Lipiku. Rezultati pokazuju da su najčešće zastupljene kategorije kvalitete boli kod pacijenata oboljelih od artritisa probadajuća i iscrpljujuća, dok je prosječna jačina boli koju doživljavaju 5.78 (na skali od 0 do 10). Pojedine kvalitete boli nejednako su zastupljene kod različitih dijagnoza, pa su tako npr. teška, iscrpljujuća i zastrašujuća bol značajno više prisutne kod pacijenata s RA, odnosno općenito je kod njih više izražena afektivna komponenta boli. Kažnjavajuća bol najviše pogađa pacijente s ankilozatnim spondilitisom. Razina anksioznosti kao stanja je, vrlo očekivano, povišena u odnosu na zdravu populaciju, a značajno je povezana sa slabijom funkcionalnom sposobnošću, te sklonošću katastrofiranju. Od različitih aspekata funkcionalne sposobnosti koje se ispituju HAQ-om, najveće poteškoće pacijenti doživljavaju u kategorijama dohvaćanje i aktivnosti. Funkcionalna sposobnost općenito je najslabija kod oboljelih od RA, te je i njihova anksioznost najizraženija. Najčešća strategija suočavanja s boli je samoohrabrivanje, te potom molitva/nada, dok pacijenti najmanje koriste reinterpretaciju i katastrofiranje. Žene značajno češće koriste strategije molitva/nada i katastrofiranje, a od muških pacijenata se razlikuju i po funkcionalnoj sposobnosti: funkcionalna sposobnost pacijentica značajno je lošija, kako općenito, tako i u većini pojedinih aspekata. Od promatranih varijabli, interakcija spola i dijagnoze pokazala se značajnom samo za funkcionalnu sposobnost.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: ZRINKA PUKLJAK-IRIČANIN (zrinka.pukljak-iricanin@zvu.hr), 12. Pro. 2017. u 15:01 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4