crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 912505

Zbornik radova

Autori: Peraica, Tina; Kovačić Petrović, Zrnka; Anđelinović, Maja; Kozarić-Kovačić, Dragica
Naslov: Neke karakteristike mladih osoba žrtava obiteljskog i partnerskog nasilja
( Characteristics of young victims of domestic and partner violence )
Izvornik: / Merkaš, Marina ; Brdovčak, Barbara (ur.). - Zagreb : Hrvatsko katoličko sveučilište , 2017. 96-96 (ISBN: 9789538014161).
Skup: 1. međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta "Zaštita i promicanje dobrobiti djece, mladih i obitelji"
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 7.-8. 12. 2017.
Ključne riječi: mladi, obiteljsko nasilje, partnersko nasilje
( youth, domestic violence, partner violence )
Sažetak:
Obiteljsko i partnersko nasilje je prisutno u svim dobnim skupinama, socijalnim i ekonomskim slojevima društva (Rakovec-Falser, 2014). Posljedice izloženosti nasilju su višestruke za osobu i društvo (Cambell, 2002). Mlade osobe su naročito izložene riziku da postanu žrtve interpersonalnog nasilja zbog svoje dobi i neiskustva u partnerskim odnosima, kao i iskustva unutar svojih obitelji (Glass i sur., 2003). Cilj je istraživanja bio ispitati neke karakteristike mladih osoba žrtava obiteljskog i partnerskog nasilja. Od početka 2011. do svibnja 2015, 3296 osoba je zatražilo pomoć u Savjetovalištu za žrtve obiteljskog nasilja u Zagrebu. Od toga njih 97 su bile mlade osobe u dobi od 18 do 21 godine. Prikupljeni su: sociodemografski podatci (spol, dob, obrazovni i bračni status, zaposlenje), podatci o zlostavljanju (počinitelj, trajanje, vrsta), podatci o prijavljivanju (policija, Centar za socijalnu skrb, prekršajne i kaznene prijave) te vrste intervencija. Većina mladih osoba koje su potražile pomoć su bile samci, dok su ostali bili u vezi ili braku. Kod gotovo 80 % mladih nasilje se dogodilo unutar obitelji i to najčešće od strane roditelja, a kod 20 % se radilo o nasilju od strane partnera. S obzirom na vrstu nasilja, najčešće su bili izloženi psihičkom nasilju, zatim slijedi: fizičko, ekonomsko te seksualno nasilje. Kod polovice sudionika nasilje je trajalo preko godinu dana, a najčešće nije bilo prijavljeno nadležnim institucijama. Nisu dobivene spolne razlike s obzirom na oblik doživljenog nasilja ni počinitelja nasilja. Rezultati pokazuju da su mlade osobe izložene svim vrstama nasilja unutar obitelji i od strane partnera. Mlade su osobe posebno ranjive, a rijetko traže pomoć i prijavljuje nasilje. Naši rezultati, kao i ranije provedena istraživanja, ukazuju na potrebu nastavka istraživanja i razvoja specifičnih preventivnih i terapijskih programa za ovu dobnu skupinu.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Maja Anđelinović (maja.andelinovic@unicath.hr), 13. Pro. 2017. u 15:30 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4