crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 912867

Zbornik radova

Autori: Mišlov, Mate; Ombla, Jelena
Naslov: Žaljenje i mehanizmi regulacije razvojnih promjena u odnosu s procjenom predviđanja razvoja
( Life regrets and developmental changes regulation mechanisms in relation to estimation of development )
Izvornik: 23.godišnja konferencija hrvatskih psihologa / Despot Lučanin, Jasminka ; Černja, Iva ; Lopižić, Josip ; Rudolfi, Nelija (ur.). - Zagreb : Naklada Slap , 2015. 98-98 (ISBN: 978-953-55079-3-2).
Skup: 23.godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Šibenik, Hrvatska, 04.-07.11.2015.
Ključne riječi: žaljenje, psihosocijalni razvoj, mehanizmi regulacije životnih promjena, procjene razvojnih krivulja, nadolazeća odraslost
( regret, psychosocial development, life changes regulation mechanisms, estimation of development, emerging adulthood )
Sažetak:
Neuspješno ostvarivanje određenih životnih ciljeva može rezultirati javljanjem životnog žaljenja koje ima negativne posljedice na fizičko i mentalno zdravlje. U Hrvatskoj do sad nije bilo istraživanja koja su se bavila tematikom žaljenja i odnosom žaljenja sa nekim drugim aspektima ličnosti. Iz tog razloga cilj ovog istraživanja bio je provjeriti odnos žaljenja i određenih aspekata ličnosti poput psihosocijalnog razvoja, mehanizama regulacije razvojnih promjena i procjena predviđanja razvoja. U samom istraživanju sudjelovalo je 230 pojedinaca u dobi između 16 i 52 godine. Od mjernih instrumenata korištene su Skala žaljenja, namijenjena ispitivanju općeg žaljenja nakon donesenih odluka, Skala asimilativnog i akomodativnog suočavanja s dobnim promjenama, Eriksonova skala, Skala dimenzija nadolazeće odraslosti i Skala procjene razvojnih krivulja. Rezultati istraživanja pokazali su kako ne postoji značajna razlika u razini žaljenja s obzirom na spol i dob ispitanika, ali da postoje specifične karakteristike povezanosti žaljenja i ostalih mjerenih varijabli s obzirom na spol i dob ispitanika. U svim skupinama niže razine žaljenja bile su povezane s boljim ishodima psihosocijalnih kriza. Procjene razvojnih promjena i mehanizama regulacije razvojnih promjena u značajnoj su mjeri povezane sa žaljenjem kod starijih ispitanika, dok kod mlađih ispitanika te varijable generalno nisu u značajnoj korelaciji. Značajne doprinose objašnjenju razine žaljenja imao je tek manji broj faktora.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Jelena Ombla (jombla@unizd.hr), 15. Pro. 2017. u 10:15 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4