Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 912888

Zbornik radova

Autori: Jurkin, Marina; Ombla, Jelena
Naslov: DOPRINOS INDIVIDUALNIH KARAKTERISTIKA I OBILJEŽJA OBITELJSKIH PROCESA KVALITETI ODNOSA SA SESTROM
( The contribution of individual characteristics and aspects of family processes to quality of relationship with a sister )
Izvornik: / Penezić, Zvjezdan ; Slišković, Ana ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljanja ; Nikolić, Matilda ; Nekić, Marina ; Ombla, Jelena ; Šimunić, Ana ; Tokić, Andrea (ur.). - Zadar : Sveučilište u Zadru , 2016. 152-152 (ISBN: 978-953-331-102-9).
Skup: 20.Dani psihologije z Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 19.-21.05.2016.
Ključne riječi: adolescencija, individualne karakteristike, obit eljski procesi, kvaliteta odnosa sa sestrom
( adolescence, individual characteristics, family processes, quality of relationship with a sister )
Sažetak:
Istraživanja kvalitete odnosa među braćom i sestrama u adolescenciji u početku su se fokusirala na utjecaj tzv. konstelacijskih faktora (npr. broj braće i sestara, redoslijed rođenja) koji bi mogli pojasniti razlike u kvaliteti odnosa. Budući da su istraž ivanja navedenih faktora rezultirala nekonzistentnim nalazima, istraživači su se sve više usmjerili na individualne karakteristike djeteta (npr. agresivnost, temperament), obiteljske procese i širi obiteljski sustav (npr. odnosi između bračnih partera, odn osi između roditelja i djece). Sukladno tome, cilj provedenog istraživanja bio je ispitati doprinos individualnih karakteristika (agresivnost, empatija, strategije suočavanja) i obilježja obiteljskih procesa (roditeljsko ponašanje, percepcija nejednakog od nosa majke, te roditeljsko upravljanje konfliktima) kvaliteti odnosa sa sestrom u ranoj adolescenciji. U istraživanju su sudjelovali dječaci (N=160) i djevojčice (N=192) u dobi od 13 do 15 godina koji su imali do pet godina stariju ili mlađu sestru. Primijenjena je adaptirana verzija Upitnika o odnosima među braćom i sestrama kojim su obuhvaćene temeljne dimenzije kvalitete ovog odnosa u adolescenciji: toplina (npr. sličnost, ljubav, prisnost) i konflikti (npr. svađe, natjecanje, antagonizam). Korelac ijske i hijerarhijske regresijske analize provedene su zasebno na uzorku dječaka i djevojčica. Utvrđen je značajan doprinos individualnih karakteristika i obilježja obiteljskih procesa objašnjenju kvalitete odnosa sa sestrom. Ukratko, rezultati pokazuju da dječaci i djevojčice imaju kvalitetniji odnos sa starijom sestrom. Također, kada je riječ o mješovitim dijadama (brat – sestra) veća je vjerojatnost da će kvalitetniji odnos sa sestrom imati dječaci koji percipiraju više prihvaćanja od strane majke, te dj ečaci čija majka češće koristi konstruktivne strategije pri rješavanju sukoba između njih i sestre. U istorodnim dijadama (sestra – sestra) više topline u odnosu sa sestrom doživljavaju djevojčice čije majke češće razgovorom pokušavaju riješiti sukobe izme đu njih i sestre. Nadalje, veća je vjerojatnost da će konfliktniji odnos sa sestrom imati agresivnije djevojčice te one koje su sklone pasivnom suočavanju sa stresnim situacijama.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Jelena Ombla (jombla@unizd.hr), 15. Pro. 2017. u 11:19 sati