crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 913206

Zbornik radova

Autori: Matić, Ivan-Pavao; Merkaš, Marina; Matijaš, Marijana
Naslov: Povezanost subjektivnih i objektivnih obilježja posla s roditeljskom samoefikasnosti kod zaposlenih roditelja
( The relationship between subjective and objective characteristics of work and parental self-efficacy of working parents )
Izvornik: 1.međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta - Knjiga sažetaka / Merkaš, Marina ; Brdovčak, Barbara (ur.). - Zagreb : Hrvatsko katoličko sveučilište , 2017. 104-104 (ISBN: 9789538014161).
Skup: 1.međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 07.-08.12.2017.
Ključne riječi: roditeljska samoefikasnost ; zadovoljstvo poslom ; autonomija posla ; socijalna podrška ; sukob rad-obitelj
( parental self-efficacy ; work satisfaction ; work autonomy ; social support ; work-family conflict )
Sažetak:
Prema teorijskom modelu determinanti roditeljstva (Belsky, 1984), obilježja posla roditelja u značajnoj mjeri određuju njihovo roditeljstvo. Polazeći od tog teorijskog okvira, cilj je ovog rada bio ispitati kako određena subjektivna i objektivna obilježja posla (zadovoljstvo poslom, autonomija na poslu, socijalna podrška na poslu te sukob radne i obiteljske uloge) pridonose objašnjenju roditeljske samoefikasnosti kod zaposlenih očeva i majki. Podatci korišteni u ovom radu prikupljeni su u okviru projekta „Rad roditelja, ekonomske teškoće obitelji i dobrobit roditelja i djece“. Korišteni uzorak sudionika u ovom radu obuhvaća 354 oca i 421 majku koji su ispunili kratku višedimenzionalnu skalu zadovoljstva poslom konstruiranu za potrebe projekta, Skalu sukoba radne i obiteljske uloge (Netemeyer i sur., 1996), Skalu autonomije na poslu (Costigan i sur., 2003) i Subskalu roditeljske samoefikasnosti (Keresteš i sur., 2011) te su odgovorili na tri pitanja o socijalnoj podršci na poslu (Sloan, 2012). Rezultati regresijskih analiza pokazali su autonomiju i socijalnu podršku na poslu kao značajne prediktore roditeljske samoefikasnosti i u uzorku očeva i u uzorku majki. Roditelji koji doživljavaju više socijalne podrške na poslu i koji imaju veću autonomiju na poslu ujedno izvještavaju i o višoj roditeljskoj samoefikasnosti. Rezultati rada ukazuju na važnost subjektivnih i objektivnih obilježja posla za osjećaj roditeljske samoefikasnosti, kao jednog od aspekata roditeljske kompetentnosti, kod zaposlenih majki i očeva.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Marijana Matijaš (mmatijas@unicath.hr), 17. Pro. 2017. u 21:53 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4