Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 913556

Časopis

Autori: Horvat, Marko; Dobrinić, Marko; Novosel, Matej
Naslov: Računalni sustavi za generiranje multimedijskih pobuda u psihoterapiji
( Computer systems for multimedia stimuli generation in psychotherapy )
Izvornik: Polytechnic and Design (1849-1995) 5 (2017), 3; 201-209
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: baze podataka, multimedija, emocije, neurofeedback, afektivno računarstvo
( databases, multimedia, emotion, neurofeedback, affective computing )
Sažetak:
Učinkovit, točan i brz postupak generiranja multimedijskih pobuda, implementiran kao računalni sustav, je izrazito koristan domenskim stručnjacima iz područja psihologije, psihijatrije i neuroznanosti u odabiru i prikazivanju sekvenci pobuda, te kao pomoć pri estimaciji kognitivnih i afektivnih parametara ispitanika. Prvenstveni cilj ovog rada je predstaviti računalni sustav za generiranje multimedijskih pobuda i neurofeedback kojeg su razvili autori. Računalni sustav koristi se u sprezi s afektivnim bazama afektivne multimedije, a namijenjen je za istraživanje emocija i pažnje, te za neke oblike psihoterapije s bihevioralnom komponentom. Računalni sustav generatora multimedijskih pobuda ispitan je u eksperimentu elicitacije emocija u virtualnoj stvarnosti sa 6 ispitanika. Pri tome je korišten eMotiv EPOC+ 14-kanalni mobilni EEG i HTC Vive uređaj za virtualnu stvarnost. Slikovne pobude preuzete su iz baze afektivne multimedije NAPS te su generirane dvije sekvence s ukupno 20 slika za elicitaciju osnovnih emocija tuge i sreće. Rezultati eksperimenta potvrđuju ispravnost dizajna i implementacije računalnog sustava generatora multimedijskih pobuda.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Računarstvo,Psihologija
Puni text rada: 913556.Raunalni_sustavi_za_generiranje_multimedijskih_pobuda_u_psihoterapiji.pdf (tekst priložen 18. Pro. 2017. u 23:34 sati)
URL Internet adrese: https://www.researchgate.net/publication/321889953_Computer_systems_for_multimedia_stimuli_generation_in_psychotherapy
http://polytechnicanddesign.tvz.hr/?page_id=3126
Broj citata:
Altmetric:
DOI: 10.19279/TVZ.PD.2017-5-3-05
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Računalni sustavi za generiranje multimedijskih pobuda u psihoterapiji
Upisao u CROSBI: Marko Horvat (marko.horvat2@fer.hr), 18. Pro. 2017. u 23:34 sati