crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 913783

Zbornik radova

Autori: Rajter, Miroslav; Černja, Iva; Vejmelka, Lucija
Naslov: Ovisnost o internetu kod učenika srednjih škola
( Internet addiction among high school students )
Izvornik: 1. međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta: Zaštita i promicanje dobrobiti djece, mladih i obitelji - Knjiga sažetaka / Merkaš, Marina ; Brdovčak, Barbara (ur.). - Zagreb : Odjel za psihologiju, Hrvatsko katoličko sveučilište , 2017. 94-94 (ISBN: 9789538014161).
Skup: 1. međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta: Zaštita i promicanje dobrobiti djece, mladih i obitelji
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 7-8.12.2017.
Ključne riječi: Ovisnost o internetu, IAT, adolescenti
( Internet addiction, IAT, adolescents )
Sažetak:
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati izraženost ovisnosti o Internetu i razlike po spolu kod učenika srednjih škola. Ovisnost o internetu opisuje se kao poremećaj kontrole nagona koji ne uključuje opojna sredstva te se odnosi na stanje u kojem pojedinac gubi kontrolu korištenja interneta te ga nastavlja koristiti pretjerano do točke u kojoj doživljava problematične ishode koji negativno utječu na život. U istraživanju je ukupno sudjelovalo 352 učenika srednji škola u Hrvatskoj, dobi od 15 do 20 godina. Od ukupnog broja učenika njih 50 (14, 2%) pohađalo je trogodišnju strukovnu školu, 225 (63, 9%) četverogodišnju strukovnu školu i 77 (21, 9%) gimnaziju. Ovo istraživanje dio je šireg istraživanja o korištenju interneta i izloženosti nasilju, a za potrebe ovog rada korišteni su rezultati Testa ovisnosti o Internetu (Internet addiction test - IAT) te socio-demografske varijable. Provedene analize pokazuju kako 39% učenika pripada kategoriji niske razine ovisnosti, 32% kategoriji srednje razine ovisnosti, a 3, 4% učenika kategoriji visoke razine ovisnosti o internetu. Složenom analizom varijance provjereni su obrasci ovisnosti prema kategorijama IAT-a i spolu te je dobiveno da da glavninu uloge u rizičnosti za ovisnost o internetu ima Kognitivna i emocionalna preokupacija internetom, dok su Zanemarivanje rada i nedostatak samokontrole te Socijalni problemi od manjeg značaja. Vezano uz efekt spola, za Emocionalnu i kognitivnu preokupaciju internetom te ukupni rezultat nisu pronađene razlike, dok su za Zanemarivanje rada i nedostatak samokontrole te Socijalne probleme dobivene statistički značajne razlike, pri čemu djevojke postižu statistički značajno više rezultate od mladića na faktoru Zanemarivanje rada i nedostatak samokontrole, dok na faktoru Socijalni problemi pokazuju statistički značajno niže rezultate u odnosu na mladiće.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Socijalne djelatnosti
Upisao u CROSBI: Miroslav Rajter (mrajter@unizg.hr), 19. Pro. 2017. u 14:10 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4