crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 913863

Zbornik radova

Autori: Perišić Juzbašić, Ivana; Raboteg-Šarić, Zora
Naslov: Značajke privrženosti Bogu u mlađoj odrasloj dobi u odnosu na kvalitetu rane privrženosti roditeljima, jakost vjere i iskustvo prakticiranja vjere u obitelji
( Features of attachment to God in young adulthood in relation to the quality of early attachment to parents, the strength of faith and experience of religious practices in the family )
Izvornik: 1. međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta - Knjiga sažetaka / Merkaš, Marina ; Brdovčak, Barbara (ur.). - Zagreb : Hrvatsko katoličko sveučilište , 2017. 117-117 (ISBN: 9789538014161).
Skup: 1. međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 7-8.12.2017.
Ključne riječi: privrženost Bogu ; rano djetinjstvo ; kvaliteta odnosa s roditeljima
( attachment to God ; early childhood ; the quality of relationships with parents )
Sažetak:
Postojanje određenog odnosa s Bogom za vjernika predstavlja srž religioznog iskustva. U novije vrijeme sve više je empirijskih radova u kojima se obilježja religioznog iskustva ispituju u okviru teorije privrženosti. Cilj ovog rada bio je ispitati u kolikoj su mjeri različiti aspekti privrženosti mladih vjernika Bogu povezani s kvalitetom ranih odnosa privrženosti roditeljima, obiteljskim ozračjem, jakošću vjere, kao i s prakticiranjem vjere u obitelji tijekom djetinjstva. Dodatni cilj bio je ispitati razlikuju li se osobe koje su doživjele naglu promjenu važnosti vjere od onih koji to nisu na mjerama kvalitete obiteljskih odnosa, vjerskog iskustva i jakosti vjere. Uzorak je obuhvatio 371 sudionika (230 žena i 141 muškaraca) u dobi od 18 do 35 godina. Sudionici su ispunili skale privrženosti majci i ocu, privrženosti Bogu, obiteljske kohezivnosti, prakticiranja vjere u djetinjstvu, jakosti vjere i naglog obraćenja u vjeri. Hrvatska verzija Inventara privrženosti Bogu (Beck i McDonald, 2004) potvrdila je stabilnu dvofaktorsku strukturu i visoku unutarnju konzistenciju subskala anksioznosti i izbjegavanja. S obzirom na odnos s Bogom, većina sudionika pokazuje značajke sigurne privrženosti. Muškarci su, u odnosu na žene, u većoj mjeri uspostavili izbjegavajući odnos privrženosti Bogu. Snažnija iskustva u odnosima s neosjetljivim i nedosljednim roditeljima u ranoj dobi (nesigurna privrženost) i slabija kohezivnost obitelji povezani su s većim osciliranjima u odnosu povjerenja i bliskosti s Bogom (anksiozna privrženost). Izostanak prakticiranja vjere u obitelji tijekom djetinjstva i slabija jakost vjere u mlađoj odrasloj dobi povezani su sa samodostatnim ponašanjem u odnosu prema Bogu (izbjegavajuća privrženost). Osobe koje su doživjele naglo obraćenje u vjeri imaju značajno više iskustava rane nesigurne privrženosti očevima, slabije obiteljske kohezivnosti te slabog prakticiranja vjere u obitelji. Dobiveni rezultati u skladu su s nalazima istraživanja koja pokazuju kako je proces uspostave nečijeg odnosa s Bogom povezan s ranim iskustvima kvalitete privrženosti roditeljima, obiteljskim ozračjem i značajkama religijskog konteksta.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Zora Raboteg-Šarić (zora@pilar.hr), 19. Pro. 2017. u 16:42 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4