crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 914062

Zbornik radova

Autori: Rukavina, Melita; Pukljak Iričanin, Zrinka
Naslov: Izgaranje kod studenata sestrinstva tijekom obrazovanja
( Burnout in nursing students during education )
Izvornik: knjiga sažetaka 16. konferencija medicinskih sestara I 2. Konferencija zdravstvenih profesija "Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse"Zagreb :
Skup: "Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse"
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 20. 03. - 21. 03. 2017.
Ključne riječi: izgaranje, studenti, sestrinstvo
( burnout, students, nursing )
Sažetak:
Sindrom izgaranja na poslu kumulativan je proces koji nastaje uslijed dugotrajne izloženosti stresu na radnom mjestu gdje zahtjevi posla nadilaze sposobnosti pojedinca da se s njima nosi. Javlja se češće u pomagačkim zanimanjima koja uključuju intenzivan rad s ljudima i njihovim poteškoćama. U posljednjih nekoliko godina sindrom izgaranja sve se češće ispituje i kod studenata, jer je prepoznato da su zahtjevi visokoobrazovnog sustava često slični zahtjevima na radnom mjestu. Sagorijevanje kod studenata odnosi se na osjećaj iscrpljenosti zbog zahtjeva studija, ciničnog stava prema studiju te percepcije vlastite nekompetentnosti kao studenta. S obzirom na to da su ranija istraživanja potvrdila da se u sestrinskoj profesiji opaža znatan broj sestara koje iskazuju neke simptome sindroma izgaranja, bilo nam je zanimljivo provjeriti postoje li tijekom obrazovanja studenti kod kojih je prisutno izgaranje. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati izraženost sindroma izgaranja kod studenata sestrinstva Zdravstvenog veleučilišta. U istraživanju je sudjelovalo 170 studenata druge i treće godine studija sestrinstva. Upotrijebljen je upitnik Maslach Burnout Inventory – Student Survey (MBI-SS ; Schaufeli i sur., 2002.). Prosječni rezultati pokazuju da većina studenata na sve tri podljestvice postiže rezultate koji ukazuju na umjereno izgaranje. U visokom je riziku od izgaranja 18, 8 % studenata. Studenti treće godine postižu znatno više rezultate na skali cinizma. S obzirom na to da je, osim stjecanja stručnih znanja i kompetencija, cilj obrazovanja i razvijanje pozitivnog stava prema profesiji, važno je već tijekom obrazovanja stvoriti uvjete koji će to omogućiti. Osjećaj iscrpljenosti, cinizma i nekompetentnosti tijekom studiranja mogu negativno utjecati na kasnije obavljanje sestrinskog posla te ih je važno na vrijeme prepoznati i na njih djelovati.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Zrinka Pukljak-Iričanin (zrinka.pukljak-iricanin@zvu.hr), 20. Pro. 2017. u 10:23 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4